NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars overwegen 'schone-lei-beleid' voor ex-kankerpatiënten

Het Verbond van Verzekeraars wil onderzoeken of een zogenoemd 'schone-lei-beleid' voor ex-kankerpatiënten die al een aantal jaren genezen zijn verklaard, ook in Nederland kan worden ingevoerd. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) pleit daarvoor.

Ex-kankerpatiënten ondervinden volgens NFK vaak problemen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering of een hypotheek. Soms worden ze geweigerd of ze moeten een flinke premie-opslag betalen.

Myrthe Johansen is al vijf jaar genezen zijn van kanker, maar moet nog steeds torenhoge premies betalen voor bijvoorbeeld een hypotheek.

'Al vijf jaar kankervrij, maar nog steeds torenhoge premies'

"Ex-patiënten worden zo de rest van hun leven geconfronteerd met het feit dat ze kanker hebben gehad", zegt directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK. "Wij vinden dit onacceptabel".

Volgens Broenland zijn de overlevingskansen van mensen met kanker de afgelopen decennia enorm gestegen. "Dit betekent dat de groep mensen die met of na kanker leeft steeds groter wordt, en dus dat de groep die onverzekerbaar is meegroeit."

Volgens het Verbond van Verzekeraars komen afwijzingen minder vaak voor dan NFK concludeert. Toch gaat het verbond samen met patiëntenverenigingen en politiek Den Haag kijken of in Nederland, net als in Frankrijk en België, 'het recht om vergeten te worden' kan worden ingevoerd.

Dat houdt in dat een medische voorgeschiedenis na een aantal jaren geen of slechts een beperkte rol mag spelen bij de acceptatie en vaststelling van de premie van verzekeringen en hypotheken.

"Wij willen kijken naar hoe we kunnen voorkomen dat ex-patiënten twee keer in aanraking komen met het verhaal", zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

"Een medicus kijkt naar de korte termijn: is iemand wel of niet ziek en is iemand al genezen. Een verzekeraar kijkt naar de langere termijn en maakt een inschatting van iemands levensverwachting", legt Weurding uit. De bond wil nu kijken of ze op basis van data de levensverwachting van ex-patiënten beter kunnen inschatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl