Tafel Studio Voetbal 22 september 2019 NOS

De pas 17-jarige Mohamed Ihattaren was de absolute uitblinker bij de topper tussen PSV en Ajax, vinden de gasten aan tafel bij Studio Voetbal. "Ach, wat was hij goed", zegt Rafael van der Vaart. "Veruit de beste op het veld", vult Pierre van Hooijdonk aan. "Bijna al zijn aannames waren goed."

"Hij deed gewoon zijn ding, had geen last van stress en was de enige op het veld die zichzelf was", gaat Van der Vaart verder. "Hij is heel zelfverzekerd", aldus Van Hooijdonk. "De druk is eraf. Hij weet dat hij dit aankan."

Theo Janssen zegt: "Hij speelt alsof hij buiten speelt met zijn vriendjes. Mooi om te zien."

Niveau Seedorf

"Van een jongen van zeventien verwacht je dat hij nerveus is en op zoek naar succes zichzelf voorbijloopt", zegt Arno Vermeulen. "Hij voelt 100 procent aan dat hij geen moeite heeft met het niveau."

'Ach, wat is Ihattaren goed'

"Wanneer hebben we voor het laatst een 17-jarige al zo goed gezien?", vraagt presentator Sjoerd van Ramshorst. "In 2001 ongeveer", grapt Van der Vaart, doelend op zichzelf.

"Clarence Seedorf", zegt Van Hooijdonk. "Daar zag ook iedereen al snel van: die wordt wel heel erg goed."

"Er kan nog veel gebeuren", relativeert Theo Janssen. "Nu lijkt het heel goed, maar je weet het nooit. Het is ook afhankelijk van keuzes die hij maakt."

Lichtpunt

Na de topper liet Ihattaren weten dat hij de keuze voor een toekomst als international van Nederland of Marokko nog niet wil maken, omdat hij nu vooral zijn zieke vader wil bijstaan. Van der Vaart hoopt dat de PSV'er voor Nederland kiest. "Zo'n speler missen we nog."

Ihattaren was het lichtpunt in de volgens de gasten aan tafel niet erg hoogstaande wedstrijd in Eindhoven. "Ik had hoge verwachtingen, maar het was een moeilijke wedstrijd om naar te kijken", zegt Van Hooijdonk. "De verdediging van Ajax is normaal het minste onderdeel van het elftal en was nu het beste."

'Topspelers geven niet thuis in topper'

"Ik vond het wel interessant om naar te kijken, maar het was geen open wedstrijd", zegt Janssen. "Misschien verwachtten we iets te veel", aldus Van der Vaart.

Van de Beek op tien of als controleur?

Donny van de Beek maakte in de tweede helft zijn rentree bij Ajax. De middenvelder viel in Eindhoven nog niet op, maar zijn aanwezigheid kan het middenveld van Ajax goed gebruiken, vindt Van Hooijdonk: "Hij maakt Ajax beter. Superbelangrijk."

'Nummer tien bij Ajax hoort maar één speler: Van de Beek'

Wie moet er dan uit, is de vraag. "Promes van de tien-positie halen", zegt Van Hooijdonk. "Bij Ajax hoort maar één speler op tien en dat is Donny van de Beek."

Tegen PSV speelde Quincy Promes op tien - de centrale rol in een elftal - en Edson Álvarez en Lisandro Martínez waren evenals in de afgelopen weken de controleurs. "Donny kan ook erachter spelen op de plek van Álvarez", zegt Janssen. "Van Álvarez heb ik het gevoel dat hij niet op het middenveld hoort", zegt Van der Vaart.

STER reclame