NOS Voetbal

Malen redt punt voor PSV in tegenvallende topper tegen Ajax

De eredivisietopper tussen PSV en Ajax in Eindhoven is in een 1-1 gelijkspel geëindigd. De beste kansen waren voor de bezoekers, maar Donyell Malen redde een punt voor PSV.

Bekijk de samenvatting van PSV - Ajax

Een spektakel was het niet in de eerste helft in Eindhoven en ook het niveau was niet hoog. Het duel ontvouwde zich zoals vooraf al werd verwacht. Ajax had een licht overwicht, had meer de bal en PSV wachtte af en probeerde toe te slaan in de tegenaanval. Dat lukte maar mondjesmaat.

Menig keer maakten de aanvallers van PSV, Mohamed Ihattaren, Bruma, Donyell Malen en Steven Bergwijn, de verkeerde keuzes en strandde een aanval in schoonheid. Grote kansen voor de thuisploeg bleven daarmee uit.

Grootste kansen Ajax

Ajax, dat ook niet alle remmen los wilde gooien, was aan de andere kant gevaarlijker. Na een zwakke uittrap van PSV-doelman Jeroen Zoet slaagde David Neres en niet in te scoren en even later moest Zoet redding brengen toen Nicolás Tagliafico alerter reageerde dan Mohamed Ihattaren.

De grootste kans van de eerste helft was voor Quincy Promes. De aanvaller zette de aanval zelf en schoot op aangeven van Tadic in vrije positie naast. Arbiter Danny Makkelie had een drukke middag, met het sussen van opstootjes rond Michal Sadílek, die bij PSV de voorkeur kreeg boven Olivier Boscagli, en Hakim Ziyech en tussen Bergwijn en Sergiño Dest.

 • Pro Shots
  Steven Bergwijn (l), Quincy Promes (m) en Jorrit Hendrix (r)
 • Pro Shots
  Donyell Malen, achtervolgd door Nicolás Tagliafico, rechts Steven Bergwijn
 • Pro Shots
  Donny van de Beek op de bank
 • Pro Shots
  Opstootje Michal Sadilek (l) en Hakim Ziyech (r)
 • Pro Shots
  Denzel Dumfries en Edson Alvarez duelleren in de lucht
 • NOS
  Quincy Promes viert de 1-0 tegen PSV

PSV startte de tweede helft met opnieuw een slecht uitgespeelde aanval. Ihattaren kwam door op rechts, maar vond daarop geen medespeler. Ajax hield het initiatief, maar maakte ook geen grootse indruk. Ziyech verzuimde een fout van Zoet af te straffen en Zoet redde vervolgens knap op een kopbal Van Joël Veltman.

Het voornaamste gevaar van PSV kwam uit een dood spelmoment. Ihattaren schoot een vrije trap richting de kruising, maar Onana bracht redding. Terwijl Donny van de Beek, na een afwezigheid van een maand vanwege een hamstringblessure, op het punt stond in te vallen, scoorde Ajax alsnog.

Promes breekt de ban

De Amsterdammers kregen alle ruimte van de defensie van PSV, Tadic vond Promes en door de benen van Denzel Dumfries plaatste de aanvaller, die dinsdag ook al trefzeker was in de Champions League tegen Lille OSC, de bal in de hoek. Ajax kwam daarmee voor het eerst sinds 20 maart 2016 op voorsprong in Eindhoven in de eredivisie. Toen scoorde Arek Milik en werd het 0-2.

Door de achterstand moest PSV zijn strijdwijze omgooien en de vraag was of de ploeg van coach Mark van Bommel daartoe in staat was. Ihattaren probeerde het en schiep de tot dan grootste kans van de wedstrijd voor PSV na een knappe actie. Zijn voorzet bereikte de volledig vrijstaande Bruma, die echter naast schoot.

Bekijk hieronder de interviews die na de wedstrijd zijn gemaakt.

Met Van de Beek dan toch in de ploeg ging Ajax vol vertrouwen de slotfase in. Terwijl PSV niet in staat leek Ajax echt pijn te doen, zorgde een bevlieging toch voor de gelijkmaker. Invaller Cody Gakpo vond de aan de aandacht van Lisandro Martínez ontsnapte Malen en de spits van PSV rondde overtuigend af.

De angst om te verliezen won het nu aan weerszijden van de wil om te winnen en dus kabbelde de topper naar zijn einde. Daarmee eindigde het duel alsnog in een gelijkspel (1-1) en blijven de topclubs in punten gelijk in de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl