ANP

De afgelopen tien dagen waren stormachtig voor youtuber Govert Sweep. Op 12 september werd hij bij Area 51 in de VS opgepakt. Nu is hij thuis, op zijn kamer bij zijn ouders, en blikt terug op wat er allemaal gebeurd is. "Laat ik vooropstellen dat we gewoon heel dom zijn geweest."

Toen de arrestatie van hem en zijn vriend Ties Granzier nieuws in Nederland en Verenigde Staten werd, hadden zij daar nog niets van door. Ze zaten in een politiecel van twee bij drie meter en sliepen in een stapelbed. "Op de muur stond schimmel en het stonk er naar urine. Verderop hoorde je 's nachts iemand schreeuwen", zegt Sweep in een interview met het Jeugdjournaal.

Door een medegevangene werden ze er de tweede dag 's ochtends op gewezen dat ze op televisie waren. Eerst op een lokale zender, en later op een nationaal kanaal. "Later hoorden we pas hoe het nieuws in Nederland opgepikt is. Mijn vriendin is door media uit een hoorcollege gehaald, mensen zijn bij haar opa langs geweest en ik had gemiste oproepen van mensen die mijn nummer nooit hebben gehad. Dat is heel gek. Zeker omdat je ook verhalen hoort die niet kloppen."

Tegen het Jeugdjournaal vertelde Sweep hoe het was om vast te zitten in een Amerikaanse politiecel:

Govert Sweep over arrestatie in de VS: 'We zijn gewoon heel dom geweest'

Sweep vertelt wat het plan was: een tijd had hij al het idee om een serie te maken over Area 51. Op zijn YouTube-kanaal maakt hij vaak video's over verlaten of geheimzinnige locaties. Het plan rond Area 51 week daar iets van af. "We wilden mensen in de buurt vragen hoe het is om daar te wonen. Er zijn veel complottheorieën over het terrein en dat levert natuurlijk mooie verhalen op."

Sweep en Granzier wisten dat ze het terrein zelf niet moesten betreden. "Het is een actieve basis en je loopt een risico. Je kan er doodgeschoten worden. Je hoort meerdere verhalen van mensen die in de gevangenis zijn beland. Dat is dus nooit het doel geweest. We hebben daar ook geen droneshots gemaakt en hebben het terrein nooit betreden. We zijn geen youtubers die op de views geilen, zoals gesuggereerd werd." Samen met Granzier reed hij in de buurt van Area 51 toen ze stopten bij het Aliencenter, een tankstation in de buurt dat souvenirs verkoopt van de geheimzinnige locatie.

Normale weg

"We vroegen naar mensen die we zouden kunnen spreken en werden doorverwezen naar Mercury. We volgden toen de borden en namen een afslag naar die plaats. We hadden geen idee dat het op verboden terrein ligt. Er stonden geen hekken waar we doorheen gereden zijn, en we kropen ook niet door de bosjes: we reden op een doodnormale weg met allemaal andere auto's die dezelfde kant opgingen."

Het enige verschil was dat er waarschuwingsborden langs de weg stonden: verboden toegang voor onbevoegden. De twee youtubers reden door naar een militaire wachtpost 800 meter verder. Ze vroegen daar of ze goed reden. Toen duidelijk was wie ze waren, en dat ze nogal wat camera's bij zich hadden, werden ze opgepakt, zegt Sweep. "In Nederland kan je een bord voorbijrijden en vragen: 'zitten we goed?', maar in Amerika is dat een no-go. Dit is een goed leermoment."

Arrestatiefoto van Govert Sweep en Ties Granzier AFP

In de cel werd hen door agenten verteld dat ze snel weg zouden kunnen, maar uiteindelijk mochten ze pas na drie nachten en na het betalen van 500 dollar borg weg. Sweep kon zijn ouders bellen, die "bijzonder rustig" reageerden. "Maar dat is wel een van de dingen waar ik het meest spijt van heb. Dat het een negatief effect heeft gehad op de mensen om mij heen." Uiteindelijk volgde een schikking: ze moesten nog drie dagen de cel in en een boete van 2000 dollar per persoon betalen.

Meer ogen op kanaal

Terugblikken op de afgelopen twee weken voelt voor Sweep nog vreemd. Hij had ruim 300.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal, en was een beetje aandacht wel gewend. "Maar dit was echt een explosie. Al die grote media hadden het over je. Dat is heel gek om te beseffen." Trots is hij niet dat het verhaal zoveel mensen heeft bereikt, want dat was naar eigen zeggen nooit de insteek.

"Maar ik kan er het positieve nu ook wel van inzien. Ik maak video's, en als je dat doet, wil je ook dat er naar gekeken wordt. Als dit een kans is waardoor meer mensen oog hebben voor mijn kanaal dan ben ik daar tevreden mee. Maar ik ben er niet trots op."

STER reclame