NOS Nieuws

Crisisoverleg bij Thomas Cook, Britse regering komt met noodplan

De top van de Britse reisorganisatie Thomas Cook, het moederbedrijf van Neckermann Reizen, is momenteel in Londen bijeen voor een crisisberaad. De bijeenkomst wordt gezien als een laatste poging een faillissement af te wenden. Het bedrijf verkeert in acute financiële problemen, nu een eerder reddingsplan op losse schroeven is komen te staan.

Britse toeristen die met de touroperator op reis zijn, hoeven volgens de Britse regering niet te vrezen dat ze vast komen te zitten op hun vakantiebestemming. De minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft gezegd dat er een noodplan klaarligt om Britten terug te halen.

Momenteel zijn zo'n 600.000 toeristen op pad met het bedrijf. Wereldwijd werken er 22.000 mensen in zestien landen. Hoeveel Nederlandse reizigers er momenteel boekingen hebben, wil het bedrijf niet zeggen.

De reisorganisatie krijgt steeds meer vragen van Nederlandse reizigers over de financiële problemen, zegt een woordvoerder van Thomas Cook Nederland. "Maar op dit moment gaan alle reizen gewoon door."

Hotel houdt toeristen vast

In Britse media zijn berichten opgedoken over Britten die hun hotel niet mogen verlaten. Een hotel in Tunesië zou vrezen dat de reisorganisatie verschuldigde bedragen niet uitkeert en die kosten daarom verhalen op hotelgasten.

"Er staan vier bewakers bij de hekken en die mogen niemand naar binnen of naar buiten laten", zegt een toerist tegen BBC Radio 5. "Ik zou het omschrijven als gegijzeld zijn."

Sommige hotelgasten zouden tussen de 2000 en 2800 euro moeten betalen. "Maar dat gaan ze natuurlijk niet doen, omdat ze van tevoren al alles aan Thomas Cook hebben betaald."

Een paar weken geleden werd een reddingsplan gelanceerd om het bedrijf te behoeden voor een faillissement, maar dat plan is vrijdag op losse schroeven komen te staan.

Het plan hield in dat het bedrijf een financiële injectie van 900 miljoen pond, oftewel ruim een miljard euro zou krijgen. Een grote Chinese aandeelhouder kwam met de helft over de brug en een groep schuldeisers zou voor het resterende bedrag zorgen. Maar vrijdag werd duidelijk dat de geldschieters willen dat Thomas Cook zelf ook 200 miljoen pond (ruim 226 miljoen euro) inlegt.

Het is niet duidelijk waar dat geld vandaan moet komen. De reisorganisatie heeft de Britse overheid om financiële steun gevraagd, maar volgens Britse media is het onwaarschijnlijk dat die hulp er ook gaat komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl