Deelnemers in actie in de IJtunnel tijdens de Dam tot Dam Loop
NOS Nieuws

Bijzonder warme Dam tot Damloop, organisatie waarschuwt voor oververhitting

De organisatie van de Dam tot Damloop houdt rekening met een zware editie door de warmte. Met temperaturen tot 25 graden ligt oververhitting op de loer. Deelnemers kregen een bericht met tips ter voorbereiding op de wedstrijd.

"Het wordt een warme editie, met een gevoelstemperatuur van twintig graden', laat een woordvoerder van het evenement aan AT5 weten. 'Dat is reden voor extra alertheid, maar geen reden voor paniek.'

De Dam tot Damloop van 10 mijl, 16,1 kilometer, is populair bij beginnende en ongetrainde hardlopers. Deze groep doet ongeveer anderhalf uur over de wedstrijd en onderschat de afstand vaak. Oververhitting kan al bij 18 graden plaatsvinden. De organisatie van het grootste hardloopevenement van het land waarschuwt de 46.000 hardlopers onder andere voor hittekramp, hitte-uitputting en hitteberoerte. "Ken je eigen grenzen en stel je doelen naar beneden bij."

Hitte heeft bij eerdere edities van De Dam tot Damloop tot incidenten geleid. In 2009, 2014 en 2016 overleden er deelnemers aan de gevolgen van oververhitting. Dit jaar worden er als proef vier ijsbaden ingezet langs de route. Twee in de slotkilometer en twee na de finish. Bij alle baden zal ook een spoedeisendehulparts aanwezig zijn.

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 60 procent van de mensen niet weet wat ze moeten doen als te maken krijgen met een oververhitte sporter. Bijna de helft zegt dat ze niet zeker weten of ze signalen van oververhitting wel zouden herkennen.

De organisatie van de hardloopwedstrijd deelde een video uit die uitlegt wat het gevaar van warmte is:

Ook de sporter zelf herkent niet altijd de symptomen, zegt het Rode Kruis. Die bestaan meestal uit bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkramp, hevige vermoeidheid en overtollig zweten. In een later stadium kan iemand bleek zien, moeite hebben met ademhalen, juist stoppen met zweten en het bewustzijn verliezen.

De organisatie van de Dam tot Damloop geeft een aantal tips mee aan de lopers. Zo moeten ze grote tempowisselingen vermijden, lichte kleding dragen, grote slokken water drinken (dan werkt je maag beter), en gebruikmaken van de waterposten om jezelf te koelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl