World Cleanup Day in Zaltbommel
NOS Nieuws

Microplastics, zwerfafval en een onderbroek: het was World Cleanup Day

De wereld is na vandaag ietsje schoner, want het was World Cleanup Day. In 160 landen deden mensen mee aan het internationale initiatief dat is gericht op het opruimen van zwerfafval en het vragen van aandacht voor oplossingen om minder afval te produceren. In Nederland ging het om zo'n 15.000 mensen die op 1400 locaties actief waren, aldus organisator Plastic Soup Foundation.

Het startschot voor de grote schoonmaak werd vanochtend gegeven in Zaltbommel. Daar begon een boottocht waarbij microplastics uit de rivier de Waal werden gevist. "Zo'n 80 procent van de plasticsoep komt oorspronkelijk van land en de rivieren zijn de wegen die het erheen brengen", zei een onderzoeker.

Toch is het opvissen van microplastics niet de oplossing; we moeten juist voorkomen dat plastic de rivier bereikt. "Dus gewoon een paar stappen ervoor zitten en het opruimen als het nog op straat ligt, dat is een stuk simpeler", zei Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation.

Zo verliep de boottocht:

World Clean Up Day: 'Dit is bijna onmogelijk nog op te ruimen'

Ook in honderden andere plaatsen in Nederland waren initiatieven. In Groningen deed onder andere de 6-jarige Laure mee. Ze vond vanuit haar rubberen boot een vieze onderbroek. "Hij hing aan een hele grote tak", zei ze tegen RTV Noord.

In Ouddorp in Zuid-Holland wordt niet alleen vandaag zwerfafval opgeruimd, een team van vrijwilligers is daar al het hele jaar bezig. "Sinds 1 januari hebben we al 70.000 liter vuil opgehaald. Dat zijn zo'n 320 grote kliko's vol", zegt een van hen tegen RTV Rijnmond.

"In Tilburg doken de mensen op het afval. Letterlijk", schrijft Omroep Brabant. Een duikteam haalde daar 100 kilo afval uit een meer. In Helmond introduceerden buurtbewoners een bord dat mensen moet wijzen op opruimen van afval.

Overal ter wereld werd vandaag afval opgeruimd, zoals in:

 • AFP
  Dakar, Senegal
 • AFP
  Hamburg, Duitsland
 • AFP
  Lagos, Nigeria
 • AFP
  Hanoi, Vietnam
 • AFP
  Surabaya, Indonesië

Hoeveel kilo zwerfafval er vandaag in Nederland is opgehaald, is nog niet bekend. Ook wereldwijd ontbreken die cijfers nog. Vorig jaar ging het wereldwijd om 82.000 ton afval, opgehaald door 17.8 miljoen mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl