NOS Nieuws

Kamer wil dubbel paspoort voor Nederlanders in het VK

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk zowel de Britse als de Nederlandse nationaliteit mogen hebben. VVD, GroenLinks, PvdA en 50Plus steunen een voorstel van D66.

De vijf partijen dienen maandag een initiatiefwet in, die Nederlanders in Groot-Brittannië moet beschermen tegen de gevolgen van een brexit zonder deal met de Europese Unie. "Nu ze er aan de overkant van de Noordzee een chaos van maken, slaan Nederlandse politieke partijen de handen ineen. Nederlanders in het VK mogen niet worden gegijzeld door de brexit", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma.

Hij schrijft op Twitter dat er inmiddels een Kamermeerderheid is

Mensen met een Nederlands paspoort moeten de Nederlandse nationaliteit opgeven als ze een andere nationaliteit aannemen. De Kamer wil voor de afgebakende groep Nederlanders die al langer in het VK woont een uitzondering maken. Ze moeten na de inwerkingtreding van de wet binnen zes maanden beslissen of ze er gebruik van maken. Wie er precies voor deze uitzondering in aanmerking komen, is nog niet duidelijk.

Het voorstel geldt alleen voor Nederlanders in het VK en niet voor Britten in Nederland, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Voor die groep heeft het kabinet al maatregelen genomen, zegt Sjoerdsma.

De Britten treden volgens de planning op 31 oktober uit de EU. Er is nog geen akkoord met de EU. De Britse premier Johnson zegt nog met nieuwe voorstellen te komen, maar hoe dan ook de EU op die datum te zullen verlaten, met of zonder deal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl