Max Verstappen Red Bull Content Pool

Charles Leclerc start zondagmiddag ook bij de Grand Prix van Singapore van poleposition. De Monegask (1.36,217) hield ietwat verrassend Lewis Hamilton (+0,191), de winnaar van vorig jaar, en Ferrari-ploeggenoot Sebastian Vettel (+0,220) achter zich.

Max Verstappen (+0,596) zette onder het kunstlicht van Marina Bay Circuit de wat tegenvallende vierde tijd neer. De Limburger finishte vorig jaar in de race als tweede achter Hamilton.

Het is dit seizoen voor de vijfde keer en derde maal op rij dat de 21-jarige Leclerc een grand prix van poleposition begint. Valtteri Bottas was dit seizoen de laatste Formule 1-coureur met drie pole's op rij.

Verstappen had vooraf op meer gehoopt dan de vierde tijd. "Dit is teleurstellend. Na Monza (een achtste plek, red) had ik echt verwacht dat we het hier goed zouden doen. Zeker als je ons verleden hier op het circuit kent", baalde hij na afloop.

De Red Bull-coureur wekte vrijdag met zijn toptijden nog de indruk dat er een poleposition had ingezeten. Het stratencircuit in Singapore telt 23 bochten, waardoor de kwaliteiten van Verstappens Red Bull optimaal benut kunnen worden, zo was voor de kwalificatie de heersende opinie.

Ik schat de kans dat PSV van Ajax wint hoger in, dan dat ik hier de race ga winnen.

Max Verstappen verbijt zijn teleurstelling na de kwalificatie bij de Grand Prix van Singapore

"De balans van de auto was er wel, maar er was niet genoeg grip. We hadden het gewoon niet goed voor elkaar", zei Verstappen, die in Singapore even niet meer over een zege wil praten. "We hebben niet de snelheid om aan te vallen, vrees ik."

De coureur had ondanks de teleurstelling nog wel een uitsmijter in huis voor de Nederlandse media: "Ik schat de kans dat PSV van Ajax wint hoger in, dan dat ik hier de race ga winnen", aldus Verstappen, die van jongs af aan een PSV-supporter is.

Max Verstappen in Singapore AFP

De pole van Leclerc kwam voor iedereen eigenlijk als een verrassing. Ook bij de Ferrari-coureur in kwestie: "Dit hadden we niet verwacht. Met al die bochten is dit een circuit dat ons niet zou liggen, dachten we", zei hij op de persconferentie.

Ook Hamilton krabde zich na de kwalificatie achter de oren over de snelheid van Ferrari. "Dit komt totaal onverwacht. Ik heb geen idee waar dit opeens vandaan komt, maar Ferrari heeft het goed gedaan. Wij waren gewoon niet snel genoeg."

De race is zondag om 14.10 uur Nederlandse tijd (20.10 uur lokale tijd). PSV-Ajax staat zondag om 16.45 uur op het programma.

Statistieken kwalificatie GP van Singapore

STER reclame