AFP
NOS NieuwsAangepast

President Trump zette Oekraïense ambtgenoot onder druk

President Trump heeft de Oekraïense president Volodomyr Zelensky deze zomer nadrukkelijk gevraagd onderzoek te doen naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. The Wall Street Journal meldde dat gisteravond en bronnen in Washington bevestigen het tegenover persbureau AP. Het is de apotheose van een speurtocht naar een mysterieuze klacht van een klokkenluider die Washington vrijdag de hele dag in zijn greep heeft gehouden.

Hunter Biden zat vijf jaar in de leiding van het grootste Oekraïense gasbedrijf, Burisma. Toen hij daar in 2014 begon (zijn vader was toen vicepresident van de VS) leidde dat tot kritiek vanwege de strijd die op dat moment gaande was in het land tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Biden junior stopte met zijn baan op het moment dat zijn vader in april aankondigde dat hij weer wil proberen president te worden. Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani zei deze week tegen CNN dat hij in juni en augustus met Oekraïense overheidsfunctionarissen heeft gesproken over een mogelijk onderzoek naar de zoon van Biden.

Hij beschuldigde Joe Biden ervan dat die als vicepresident uit was op het ontslag van de Oekraïense aanklager die de zakelijke activiteiten van zijn zoon onderzocht. Maar Joe en Hunter Biden ontkennen dat.

Biden heeft vorig jaar verklaard dat hij de aanklager weg wilde hebben omdat die te weinig werk maakte van de strijd tegen corruptie. Dat lukte volgens hem door te dreigen een miljard dollar aan Amerikaanse hulp in te trekken.

Boven de wet

Maar Trump wordt er nu dus van beschuldigd dat hij via Zelensky heeft geprobeerd de gang van zaken in Oekraïne beïnvloeden. Joe Biden is woedend en heeft erop aangedrongen dat Trump een transcriptie vrijgeeft van zijn gesprek met Zelensky. "Er is blijkbaar geen grens aan Trumps bereidheid om zijn macht te misbruiken en ons land in de problemen te brengen."

De Democratische senator Elisabeth Warren, die ook presidentskandidaat is en net als Biden als kansrijk geldt, valt haar concurrent bij en vindt dat het Congres de afzettingsprocedure tegen Trump moet starten. "Dit nieuws bevestigt dat hij denkt dat hij boven de wet staat", schrijft ze op Twitter.

In de klacht van de klokkenluider is er ook sprake van dat Trump de Oekraïense regeringsleider iets "verontrustends" heeft beloofd, mogelijk geld. Maar volgens de bronnen van The Wall Street Journal heeft Trump Zelensky geen geld toegezegd voor zijn medewerking aan het onderzoek.

Saillant is verder dat Trump en Zelensky elkaar volgende week ontmoeten bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl