ANP
NOS Nieuws

'Door tot ik 101 ben', zegt veteraan (98) na herdenkingssprong Market Garden

Veteraan Tom Rice sprong vandaag voor de tweede keer in 75 jaar tijd boven Nederland uit een vliegtuig. De eerste keer was tijdens operatie Market Garden, als 23-jarige parachutist. Ditmaal was hij 98.

"Het ging snel", zegt Rice tegen Omroep Gelderland. "De parachute ging open voordat ik het doorhad." Zijn parachutesprong in Groesbeek was onderdeel van een eerbetoon vanwege de grootschalige luchtlanding, nu 75 jaar geleden.

Bekijk hier de landing van de Amerikaanse veteraan:

Veteraan (98) maakt parachutesprong voor Market Garden

Tom maakte een tandemsprong; hij zat vast aan een andere parachutist. Die luxe had hij in 1944 niet.

Tijdens Market Garden werden tienduizenden Amerikaanse, Britse en Poolse militairen, zoals Rice, achter de Duitse linies gedropt. Daarbij kwamen tussen de 10.000 en 12.000 geallieerden om het leven. Op onze speciale bevrijdingswebsite kun je meer lezen over het verloop van de mislukte operatie.

101st

Rice zat destijds in de 101st Airborne Division. Drie maanden voor de missie in Nederland was hij nog boven Normandië gedropt. Ook die parachutesprong op D-day heeft hij dit jaar opnieuw gedaan.

'Alles was perfect!'

Ook na vandaag is Rice niet van plan om op te houden als parachutist. "Ik wil nog zoveel mogelijk sprongen maken als mogelijk, totdat ik 101 ben", verwijst hij naar de roemruchte parachutistendivisie waar hij onderdeel van was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl