Oud-voetballer Fernando Ricksen (43) overleden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Oud-international Fernando Ricksen is overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Dat heeft zijn oude club Rangers FC bekendgemaakt. De Limburgse voetballer kwam twaalf keer uit voor het Nederlands elftal.

Ricksen speelde tussen 1993 en 2013 voor Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Met de Russische topclub won Ricksen in 2008 de Europa League.

Van Bommel en Gerrard roemen 'gouden gozer' Ricksen

Tijdens zijn turbulente loopbaan kampte de onverzettelijke rechtervleugelverdediger met een alcoholverslaving. Zijn verblijf in Rusland werd beknot door een langdurige dopingschorsing wegens cocaïnegebruik.

Hoewel hij in voetbalkringen al een gevestigde naam was, werd Ricksen pas bekend bij het grote publiek door een optreden bij De Wereld Draait Door op 30 oktober 2013. In die uitzending vertelde hij dat de ziekte ALS bij hem was geconstateerd. Enkele maanden daarvoor had hij als speler van zijn eerste liefde Fortuna Sittard afscheid genomen als profvoetballer.

De laatste jaren trad Ricksen veelvuldig naar buiten om over zijn ziekte te spreken. Eind maart was hij nog aanwezig bij een benefietwedstrijd ter ere van hemzelf in het Engelse Fleetwood.

Fernando Ricksen is 43 jaar geworden.

2014: Joep Schreuder op bezoek bij Fernando Ricksen

STER reclame