NOS Nieuws

Amerikaanse marathonzwemster vestigt record in het Kanaal

Kanaalzwemster: 'Ik ben vooral een beetje misselijk'

Marathonzwemmer Sarah Thomas heeft geschiedenis geschreven door als eerste vier keer achterelkaar het Kanaal over te zwemmen. De 37-jarige Thomas deed ongeveer 54 uur over de tocht van in totaal ongeveer 209 kilometer. Slechts vier zwemmers zijn eerder meerdere keren achterelkaar het Kanaal overgezwommen, maar nooit meer dan drie keer.

Sarah Thomas vertoont gelijkenis met Elfstedentochtzwemmer Maarten van der Weijden. De Amerikaanse zwemster leed aan borstkanker en werd daar tot in 2018 voor behandeld. Ze droeg haar recordpoging op aan "alle overlevers". Ook Van der Weijden heeft kanker gehad.

Sterke stroming

Thomas begon zondagochtend vroeg in de buurt van Dover aan haar zwemtocht tussen Engeland en Frankrijk en rondde die vanochtend af. "Ik kan gewoon niet geloven dat we het voor elkaar hebben gekregen", zei ze toen ze vanochtend weer aankwam in Dover.

Onderweg had ze veel last van de stroming in het Kanaal, waardoor ze een grotere afstand moest zwemmen dan gepland. Gerekend was op ongeveer 130 kilometer, het werden er 209.

Ze werd onderweg in haar gezicht gestoken door een kwal en kreeg pijn in haar mond, keel en aan haar tong door het zoute water dat ze binnenkreeg. "Ik ben nu behoorlijk moe", zei ze na aankomst tegen de BBC en kondigde aan dat ze de rest van de dag zou gaan slapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl