Cheryl bij het graf van haar zoon
NOS Nieuws

Faillissement Purdue niet voldoende voor ouders opioïdecrisis

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

De jaren na zijn dood ging Cheryl Juaire iedere week naar het graf van haar zoon. Een dik uur heen en een dik uur terug van waar ze woont. Nu doet ze dat minder frequent, maar de pijn is er niet minder om als ze weer aan zijn graf staat.

In februari 2011 overleed haar jongste zoon Corey aan een overdosis. Na een hernia-operatie was hij verslaafd geraakt aan het pijnstillende middel OxyContin, een opioïde met de verslavende werking van heroïne.

"Ik kreeg een recept van de dokter en heb dat gewoon opgehaald", zegt Cheryl. "Ik had toen nog nooit van opioïden gehoord. Of van OxyContin, of van Purdue."

Purdue Pharma is het farmaceutische bedrijf dat het morfine-achtige middel OxyContin produceert. Vooral door een agressieve marketingstrategie wordt het bedrijf verweten medeverantwoordelijk te zijn voor de nationale opiatencrisis waaraan de afgelopen 20 jaar 400.000 mensen stierven.

Correspondent Marieke de Vries ging langs bij Cheryl:

'Hoe hoger het gebruik, hoe hoger de winst'

Gisteren vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan in een poging de zaak 2000 rechtszaken te schikken. Onderdeel van de schikking is dat het bedrijf 10 tot 12 miljard dollar betaalt aan lokale overheden, staten en ziekenhuizen die het bedrijf hadden aangeklaagd voor de gemaakte schade aan de samenleving.

Voor ouders die hun kinderen verloren aan de crisis is dat bij lange na niet genoeg. Cheryl is bang dat Purdue na het faillissement een nieuw bedrijf zal oprichten om weer Oxycontin te produceren. Daarmee zou het bedrijf de schadeclaims kunnen betalen. "Dat ze aanklagers dan gaan betalen met winst van de pijnstillers is absoluut afschuwelijk."

Daarbij is geld niet waar de nabestaanden op zitten te wachten. "We willen hun drugsgeld niet", zegt Cheryl boos. "Dat hebben we nooit gewild. Wij willen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, failliet gaan en naar de gevangenis worden gestuurd."

We zouden ze het liefst voor een strafrechter zien.

Cheryl

Cheryl doelt op de familie die eigenaar is van Purdue Pharma: de familie Sackler. De afgelopen jaren verdienden ze miljarden aan de verkoop van de pijnstillers. En afgelopen week bleek dat ze recent ook nog eens een miljard dollar naar hun privérekening hebben doorgesluisd om het geld veilig te stellen voor de schikking.

"We zouden ze het liefst voor een strafrechter zien", zegt Cheryl. "Het doel is hen persoonlijk failliet te laten gaan. Dat ze volkomen aan de grond komen te zitten. " Ze is vooral bang dat er te makkelijk mee wegkomen door uiteindelijk hun schuld af te kopen. "Dan kopen ze af wat ze hebben gedaan: moord."

De ouders die hun kinderen aan de opioïdencrisis verloren hebben, hebben zich verzameld in de stichting die Cheryl oprichtte: Team Sharing, waarin ze elkaar ondersteunen door het delen van hun verhalen.

Vanwege alle verhalen die ze hoort, vindt Cheryl dat de doodstraf ook op z'n plaats is voor de oprichters van Purdue Pharma. "Ze zijn in mijn ogen net als Hitler. Ze hebben zoveel mensen vermoord. Daar mag je niet mee wegkomen. Geen geld is genoeg om onze kinderen terug te kopen."

Ze zijn zelf geen aanklagers in de lopende rechtszaken. Dat is veel te duur voor individuele ouders. Al hopen ze er op een dag toch onderdeel van uit te maken. "Als ouders blijven we vechten tot de allerlaatste stap. Tot het recht heeft gezegevierd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl