EPA

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Purdue Pharma heeft uitstel van betaling aangevraagd. De stap komt niet onverwacht. Ze vloeit voort uit de miljardenschikking die het bedrijf vorige week trof rond de verslavende pijnstiller oxycontin.

De voorlopige schikking werd getroffen met duizenden Amerikaanse steden, ziekenhuizen en andere partijen. Op deze manier heeft Purdue Pharma meer dan 2000 rechtszaken afgekocht. Met de deal zou zo'n 12 miljard dollar zijn gemoeid.

Bij de schikking was afgesproken dat Purdue Pharma een speciale vorm van faillissement zou aanvragen. Op deze manier kan een nieuw bedrijf worden gevormd dat pijnstillers als oxycontin kan blijven ontwikkelen. Van de winst kunnen de klagende partijen worden betaald.

Niet alle partijen waren het met de schikking eens. De staten New York, Connecticut en Massachusetts wezen het akkoord van de hand. Ze vinden dat de schade die het bedrijf heeft aangericht vele malen groter is dan het bedrag van de schikking.

Jaarlijks ruim 70.000 doden in VS

In het middel oxycontin zit opioïde, een sterkere synthetische variant van morfine. In de VS sterven jaarlijks ruim 70.000 mensen aan een overdosis van middelen die opioïde bevatten.

Purdue Pharma produceert een fractie van die middelen. Het bedrijf wordt in de VS wel gezien als een pionier. Met de zware pijnstiller oxycontin zou de verslavingscrisis in het land zijn begonnen.

In Nederland waarschuwde minister Bruins eerder voor de stijging van het gebruik van oxycodon, de werkzame stof van oxycontin.

Eerder dit jaar spraken we een vrouw die verslaafd was aan opioïden. Toen ze stopte kreeg ze last van misselijkheid, koorts en krampen:

'Overal krijg je kramp, spierpijnen. Het is een struggle waar je doorheen moet'

STER reclame