VS: satellietbeelden tonen dat Iran betrokken was bij olie-aanval
De Amerikaanse veiligheidsdiensten beschikken over satellietbeelden en andere inlichtingen die zouden aantonen dat Iran betrokken was bij de aanval met drones en mogelijk kruisraketten op olie-installaties in Saudi-Arabië. President Trump zinspeelt op een mogelijke militaire vergeldingsactie.
De verantwoordelijkheid voor de aanvallen van dit weekend is opgeeïst door Houthi-rebellen die in Jemen strijden tegen een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De Amerikanen vinden de claim ongeloofwaardig. Ze zeggen dat de aanvallen te omvangrijk waren om door de Houthi-rebellen uitgevoerd te kunnen worden. De VS houdt Iran verantwoordelijk, dat land spreekt de beschuldigingen tegen.
Minister Pompeo van Buitenlandse Zaken beschuldigde Iran dit weekend rechtstreeks, maar kwam niet met bewijzen. President Trump schreef op Twitter dat de VS weet wie er verantwoordelijk is voor de aanvallen en dat hij klaar zit in om in actie te komen. Maar hij wil wachten tot Saudi-Arabië zelf een schuldige heeft aangewezen.
Op de foto's is onder meer te zien dat de aanvallen vanuit het westen en noordwesten kwamen. Dat zou kunnen duiden op lanceerinstallaties in het noordelijk deel van de Golfregio. Jemen ligt in elk geval ten zuiden van Saudi-Arabië. Iran zelf ligt ten oosten van Saudi-Arabië.
Bij de aanvallen ontstonden grote branden. De branden zijn volgens de Saudische autoriteiten onder controle. Het Saudische staatsbedrijf heeft de olieproductie wel moeten halveren. Dat betekent dat er dagelijks 5,7 miljoen vaten olie minder geproduceerd worden.
De prijzen van ruwe olie zijn na de aanvallen van dit weekend flink gestegen. De prijs van een vat Brentolie steeg bij het begin van de handel in Azië met 19 procent, naar 71,95. De prijs van een vat West Texas Intermediate, die ook een belangrijk referentiepunt is voor de oliemarkt, steeg met 15 procent naar 63,45 dollar.
De verwachting is dat prijzen aan de pomp in de komende dagen ook zullen stijgen.