NOS/Bart Kamphuis
NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen staan er nog slechter voor, verlagingen onvermijdelijk

De pensioenen zijn niet meer veilig. Door de lage rente staan pensioenfondsen er steeds beroerder voor. De dekkingsgraad is in augustus zelfs diep onder de kritische grens van minimaal 94 procent gezakt. Daardoor is het onontkoombaar dat er volgend jaar in de pensioenuitkeringen van ambtenaren, medewerkers in de zorg, leraren en metaalarbeiders gesneden gaat worden. Bij elkaar goed voor 8 miljoen pensioenen.

De actuele dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is in augustus uitgekomen op 88,6 procent, Zorg en Welzijn op 89,8 procent. De metaalpensioenfondsen PME en PMT noteren respectievelijk 91,5 en 92,6 procent. In juli zakten de pensioenfondsen al nipt onder de kritische dekkingsgrens.

Grote boosdoener is de steeds lagere rente. Pensioenfondsen moeten hun verplichtingen waarderen met een rekenrente die steeds verder daalt. Hoe lager de rente, hoe meer geld ze in kas moeten hebben om alle pensioenen tot ver in de toekomst uit te kunnen keren.

"De historisch lage rente nekt ons", zegt directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn. "We behalen op zich goede rendementen. Aandelen doen het prima, maar de lage rente straft ons af. We staan er nu half september weer iets beter voor, op zo'n 92 procent, maar dat is nog steeds onder de kritische dekkingsgrens, waardoor we per direct moeten korten als het zo blijft."

Hoeveel de pensioenuitkering gekort gaan worden, hangt af van de dekkingsgraad eind december. Als die dan bijvoorbeeld 90 procent is, zal het pensioen met zo'n 5 procent verlaagd worden.

Minister Hoekstra van Financiën zei bij de inloop van het coalitieberaad dat ze de rente "nauwlettend" in de gaten houden.

"Het is waar dat er allerlei effecten zitten aan de lage rente. Voor ons als overheid is het onder meer gunstig, maar met name spaarders en pensioenfondsen ondervinden er al veel te lang negatieve gevolgen van".

De minister zei geen aanwijzingen te hebben dat Nederlandse banken negatieve rentes gaan doorberekenen aan spaarders. "We volgen het nauwlettend, ik kan verder niet vooruitlopen op scenario's die wij voorbereiden".

Dekkingsgraad pensioenfondsen

PENSIOENFONDS AUG 2019 JULI 2019 2018 DEELNEMERS
ABP 88,6 % 93,9 % 103,8 % 3 miljoen
Zorg & Welzijn 89,8 % 94,8 % 97,5 % 2,8 miljoen
PMT 92,6 % 97,1 % 99,4 % 1,4 miljoen
PME 91,5 % 96,6 % 97,7 % 620.000

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl