Nederland heeft nog één kans zich te kwalificeren voor de Spelen
NOS Sport

Alberda wil volgende deceptie volleybalsters voorkomen met OKT in Nederland

Nederland wil niets aan het toeval overlaten om de volleybalsters naar de Olympische Spelen te helpen. Technisch directeur Joop Alberda is namens de volleybalbond bezig de organisatie van het kwalificatietoernooi in handen te krijgen.

Alberda heeft tot zondagavond de tijd om een miljoen euro op de plank te krijgen, het bedrag dat nodig is om buiten de organisatiekosten om een dergelijk evenement te mogen organiseren. "Dan hebben we grote kans dat het OKT (olympisch kwalificatietoernooi, red) misschien wel in Nederland gespeeld wordt."

Op dit moment wordt het EK voor mannen in Nederland gehouden. Zondag is Ahoy met elfduizend toeschouwers stijf uitverkocht voor de groepswedstrijd tegen Polen. "Ik hoop dat het bijdraagt aan het vertrouwen in de sport om ons te steunen", zegt Alberda.

Geldschieters overtuigen

"We zijn er nog niet", aldus de technisch directeur, die op zeer korte termijn nog enkele geldschieters moet overtuigen om ook de Oranje-vrouwen zo'n thuisvoordeel te schenken.

Bekijk hieronder het interview met Joop Alberda:

Alberda wil OKT naar Nederland halen: 'We zijn er nog niet'

Een belangrijk argument om het kwalificatietoernooi naar Nederland te halen, is volgens Alberda dat het dan in elk geval niet in Turkije wordt gehouden. Dat land dingt ook mee naar de organisatie en wordt gezien als de voornaamste concurrent als in januari in een poule om één ticket voor Tokio wordt gestreden.

In het hol van de leeuw spelen is Nederland dit kalenderjaar niet best vergaan. Tijdens het vorige OKT verloor het de beslissende partij in en van Italië, tijdens het recente EK werd kansloos verloren van gastland Turkije.

Jarenlange frustratie

Nederland wordt al jaren geprezen om een uitstekende lichting volleybalsters, maar olympische kwalificatiewedstrijden mondden uit in een jarenlange frustratie. Sinds 1996 lukte het Oranje slechts eenmaal zich te plaatsen. Dat was voor de Olympische Spelen in 2016, onder leiding van Giovanni Guidetti.

De Italiaan die het team destijds mentaal klaarstoomde voor het grote werk in Rio, waar Nederland vierde werd, is nu saillant genoeg de coach van het gevreesde Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl