NOS Sport

Abdelaziz dirigeert Oranje bij EK volleybal langs Montenegro

Nederland wint met uitblinker Abdelaziz in drie sets van Montenegro

In een oranjegekleurd Ahoy hebben de Nederlandse volleyballers hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap gewonnen. De mannen van bondscoach Roberto Piazza versloegen Montenegro simpel in drie sets: 25-13, 25-17, 25-15.

In 2005 won Montenegro samen met Servië nog brons op het EK en een jaar later brons op het WK. Sinds beide landen gescheiden door het leven gaan, is Servië medailles blijven winnen en is Montenegro teruggezakt naar de internationale middenmoot.

Abdelaziz op stoom

Oranje, de huidige nummer vijftien van de wereld, begon furieus aan het eerste EK-duel. Geen seconde mocht Montenegro de illusie koesteren dat er wat te halen viel in Ahoy.

Nimir Abdelaziz was bij Oranje smashend, blokkerend en serverend de absolute uitblinker. De diagonaalspeler maakte maar liefst 27 van de 51 punten.

Teamprestatie

Abdelaziz was na afloop zeer tevreden over het resultaat tegen Montenegro. "We hebben vandaag als team goed gespeeld en Montenegro vanaf het begin onder druk gezet. De eerste wedstrijd op een toernooi is altijd de lastigste en deze overwinning haalt de druk er een beetje vanaf."

Ook Gijs van Solkema, die debuteerde op het EK, vond dat Oranje goed gespeeld had. "We hadden de focus en we hebben ons niet door Montenegro laten verrassen."

Bekijk hier de reacties van Abdelaziz en Van Solkema na afloop van Nederland-Montenegro:

"Het is lekker om zo aan het EK te beginnen. We gaan nu uitrusten en herstellen, zodat we er zaterdag tegen Oekraïne weer staan", aldus Van Solkema.

Amsterdam en Apeldoorn

Ook de volgende twee wedstrijden van Nederland, tegen Oekraïne en Polen, worden gespeeld in het Rotterdamse Ahoy. Daarna verhuizen de Nederlandse volleyballers naar de Sporthallen Zuid in Amsterdam, de accommodatie die jarenlang de thuisbasis van de nationale ploeg was. Mocht Oranje de achtste finales halen, dan zal Apeldoorn de plaats van handeling zijn.

De vier beste landen uit iedere poule plaatsen zich voor de achtste finales van het EK. Met wereldkampioen Polen in de groep, dat vrijdagmiddag Estland in vier sets versloeg, lijkt de tweede plek op papier het hoogst haalbare voor de mannen van Roberto Piazza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl