Een vrouw beklimt met de beeltenis van Mugabe de tribune in Harare
NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse leiders nemen in Harare afscheid van Mugabe

In het grootste stadion van Harare hebben Afrikaanse leiders en aanhangers afscheid genomen van de Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe. Vandaag vond alleen de officiële uitvaart plaats; Mugabe wordt over zo'n 30 dagen bijgezet in een nog te bouwen mausoleum op een erebegraafplaats in Harare.

Onder de Afrikaanse staatshoofden die naar Harare waren gekomen, waren de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa, de Keniaanse president Kenyatta en Theodore Obiang Nguemae, de president van Equatoriaal-Guinea die al 40 jaar zijn land bestuurt en daarmee de regeerperiode van Mugabe in Zimbabwe (37 jaar) overtreft.

Icoon

Kenyatta noemde Mugabe een "icoon voor de bevrijding van Afrika", een "visionair leider" en een "onvermoeibare strijder voor de Afrikaanse waardigheid". Mugabe's opvolger president Mnangagwa herdacht zijn makker uit de onafhankelijkheidsstrijd als een "dapper en vastberaden revolutionair".

Ook China, Rusland en Cuba hadden afgevaardigden gestuurd om het afscheid van Mugabe bij te wonen. De tribunes in het stadion, met plek voor 60.000 mensen, zaten lang niet vol. Geschat wordt dat zo'n 20.000 zitplaatsen waren bezet, vooral door leden van Mugabe's ZANU-PF-partij.

Mugabe, in de jaren 70 een gevierd en bewonderd vrijheidsstrijder, werd in 2017 door het leger afgezet na langdurige protesten tegen zijn autocratische regime. Hij overleed vorige week op 95-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Singapore.

De ceremonie vindt plaats in een voetbalstadion:

Veel Afrikaanse leiders en publiek bij uitvaartceremonie Mugabe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl