NOS Nieuws

Noodweer Spanje: 'Auto's dobberen alsof het badeendjes zijn'

In Zuidoost-Spanje houdt het noodweer aan. "Vanochtend valt er naar verwachting nog 60 tot 70 liter regen per vierkante meter", zei Arie Lengkeek vanuit de regio Valencia. Hij runt daar een bed & breakfast.

Door de extreme regenval zijn vier mensen om het leven gekomen. Een man en vrouw, broer en zus van 51 en 61, werden dood gevonden in een auto nadat die was meegesleurd door het water. Een derde man is vanmorgen in zijn auto verdronken nadat een tunnel razendsnel onderliep. Later vandaag werd ook een vierde slachtoffer gevonden die vast kwam te zitten in een auto die bedolven was onder de modder en het water.

Hoe dramatisch de situatie op sommige plekken is, zie je in deze video:

Noodweer Spanje: mensen gered, wegen onder water en chaos op vliegveld

"Mensen zagen het water in lawines naar beneden komen ", zei correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Alles werd door het water meegenomen. Auto's dobberden alsof het badeendjes zijn. Landerijen staan onder water. Huizen en sporthallen zijn vernield alsof er bommen zijn ontploft. Alles is verwoest."

Oorzaak van de regenval is iets dat ze in Spanje gota fria noemen. "Dat wordt vertaald als 'de koude druppel'. Zo noemen ze het verschijnsel waarbij koude lucht over de hete zee trekt", legt Zoutberg uit. "Dat veroorzaakt aan het begin en eind van de zomer flinke regenval. Dat komt dus vaker voor, maar nooit zo hevig als nu. Dit is historisch wat er allemaal naar beneden is gekomen."

'Gordijn van regen'

Voor nu houdt de regen ook aan. "De buien zijn nog steeds bezig. Het komt weer met bakken uit de hemel", zegt Lengkeek. "Het enige voordeel is dat de wind nu niet meespeelt. Toch voelt het alsof een gordijn van regen dat weer naar beneden valt." Hij verwacht dat de buien vanaf de middag afnemen. Daarna blijft het nog wel tot en met zondag regenen.

"Bovenop wat er al gebeurd is, is dit desastreus voor heel veel mensen. Wij wonen vrij hoog, dus het water gaat langs ons heen. Maar we hebben vrienden die iets meer naar beneden wonen. Hun dak is half ingestort."

Gisteren, toen het even minder hard regende, ging Lengkeek in het dal kijken. "Woensdag stond er nog geen water in de rivier daar. Nu staat het tot de eerste verdieping van de huizen. Mensen moesten via de berg omhoog geholpen worden om uit hun huizen te komen."

Deze beelden van gisteren tonen de extreme neerslag:

Noodweer aan Spaanse oostkust: auto's meegesleurd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl