In Ontinyent viel een recordhoeveelheid regen
NOS NieuwsAangepast

Doden door noodweer in Zuidoost-Spanje

In Zuidoost-Spanje zijn zeker twee mensen omgekomen door hevig noodweer. Een man en vrouw, broer en zus, werden dood in een auto gevonden nadat die was meegesleurd door het water. Dat gebeurde bij de plaats Caudete, zo'n 100 kilometer ten zuiden van Valencia.

Nabij Valencia moesten drie mensen uit een rivier worden gered. In de stad Ontinyent, ook zuidelijk van Valencia, overstroomde gisteravond een rivier nadat er in 24 uur een recordhoeveelheid regen was gevallen: 300 millimeter, dat is 300 liter water per vierkante meter.

Er heeft zich ook een mini-wervelwind voorgedaan. Scholen blijven vandaag en morgen dicht, zo'n 300.000 leerlingen moeten thuisblijven.

Auto's werden meegesleurd:

Noodweer aan Spaanse oostkust: auto's meegesleurd

De zware buien worden veroorzaakt doordat koude oceaanlucht botst met de warme stroming boven de Middellandse Zee. Spanje heeft aan het einde van de zomer vaker te kampen gehad met hevige regen. Volgens correspondent Rop Zoutberg regent het alleen zelden zo hard. "De autoriteiten zijn wel voorbereid op slecht weer, maar niet op zulk noodweer. Sinds ongeveer honderd jaar wordt regenval gemeten in Spanje. Op sommige plaatsen is dit jaar een record gehaald."

Het weer leidt tot veel overlast, zegt Zoutberg. "Mensen die zich hadden verscholen op een hoger gelegen industrieterrein, kunnen daar nu niet meer wegkomen vanwege het water." Vannacht trekken de buien verder naar de stad Murcia, daar wordt gevreesd dat de rivier Segura buiten zijn oevers zal treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl