VS stelt strengere asielregeling in, tienduizenden mensen getroffen
In de Verenigde Staten is een nieuwe asielregeling ingegaan die het voor migranten lastiger moet maken om in het land te mogen blijven. Voortaan moet eerst asiel zijn aangevraagd in de landen waar doorheen is gereisd voordat de VS is bereikt. Doen migranten zo'n aanvraag niet, dan wordt hun asielaanvraag in Amerika sowieso afgewezen.
Tienduizenden mensen die momenteel in Mexico aan de grens met de VS wachten om asiel te mogen aanvragen, worden getroffen door de nieuwe maatregel.
Mensenrechtenorganisaties spreken van "het opleggen van de doodstraf" aan migranten. De Amerikaanse regering stelt juist dat door de wet de gevaarlijke reis die veel migranten nu ondernemen niet meer gemaakt hoeft te worden.
De nieuwe maatregel is een van de strengste regels rondom immigratie die president Trump heeft ingesteld. Hij stelde het in juli al voor, maar de regel werd direct aangevochten bij de rechter. Hoewel er nog rechtszaken lopen, bepaalde het Hooggerechtshof gisteren dat de uitvoering mag beginnen.
Van een enkeling zal de asielaanvraag nog wel in behandeling worden genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die aanspraak maken op een verblijfsvergunning door internationale afspraken over het beschermen van mensen die zijn gemarteld in hun thuisland.
Mensen van wie de asielaanvraag wordt afgewezen, worden teruggevlogen naar hun land van herkomst. De kosten hiervoor worden betaald door de VS.
Europa
Migranten die in Europa asiel aanvragen moeten dit ook doen in het eerste land waar ze aankomen. Deze zogenoemde Dublin-verordening staat de laatste jaren onder grote druk, omdat veel migranten aankomen in landen als Italië en Griekenland, maar vervolgens niet worden opgenomen door andere Europese landen.