Vice-president Mike Pence in een grensstation waar migranten worden vastgehouden
NOS NieuwsAangepast

Vice-president Pence oog in oog met migranten in detentiecentrum

De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft een detentiecentrum voor migranten bezocht aan de grens van Texas met Mexico. Bij een rondleiding zag hij onder meer mannen in kooien zonder bedden, in de zinderende hitte. Sommige migranten riepen naar meereizende journalisten dat ze honger hadden en al langer dan veertig dagen vastzaten.

Het bezoek aan twee opvanglocaties in Texas was volgens het kantoor van Pence bedoeld om te laten zien dat de regering-Trump adequate opvang biedt aan migranten. Maar op het moment dat de migranten in het McAllen Border Patrol Station de vice-president en verslaggevers zagen, begonnen ze te roepen dat ze honger hadden en hun tanden wilden poetsen.

Volgens een verslaggever van The Washington Post was er niet genoeg plek voor alle mannen om op de vloer te kunnen liggen. Enkele bewakers droegen gezichtsmaskers. De pers moest na anderhalve minuut weer de ruimte uit.

Pence bezoekt overbevolkte opvanglocatie

Pence sprak na afloop van "tough stuff". "Ik wist dat we zouden zien dat het overbevolkt is." Hij erkende tegenover een CNN-verslaggever dat de omstandigheden voor mannen in het detentiecentrum niet acceptabel zijn.

"Dat is de reden waarom we het Congres hebben gevraagd 4,6 miljard dollar beschikbaar te stellen voor de grensbewaking", zei Pence. "Het McAllen-station, waar de cellen overvol zitten, zou een duidelijke boodschap moeten zijn aan elke Amerikaan dat het tijd is om te handelen, en dat het tijd is voor het Congres actie te ondernemen om een einde te maken aan de stroom gezinnen die uit Midden-Amerika naar onze grens komen."

Pence bezocht ook een detentiecentrum waar gezinnen met kinderen worden vastgehouden en sprak met enkele van hen. "We zagen hoe meelevend zorg wordt gegeven aan de families", zei hij, en hij benadrukte ook dat alle mannen, vrouwen en kinderen in de detentiecentra water en maaltijden krijgen, en toegang hebben tot gezondheidszorg en hygiëne.

Een agent van de grenspolitie zei dat de mannen in het McAllen-grensstation hun tanden één keer per dag mogen poetsen en dat ze deodorant krijgen na het douchen, maar hij gaf ook toe dat veel van de mannen tien tot twintig dagen niet hadden gedoucht. Volgens hem heeft niemand er langer dan 32 dagen vastgezeten.

In de kooien staan geen bedden, de mannen moeten op de grond slapen

De regering-Trump lag al onder vuur vanwege de omstandigheden in een andere opvanglocatie in Clint, Texas. Daar werden in onhygiënische omstandigheden kinderen aangetroffen die voor jongere kinderen moesten zorgen. Sinds eind vorig jaar zijn vijf migrantenkinderen overleden nadat ze waren vastgehouden door de autoriteiten. De zender NBC berichtte deze week ook over slechte omstandigheden in een opvangcentrum in Arizona.

Dit jaar is een recordaantal migranten de grens overgekomen. In mei zette de grenspolitie bijna 133.000 mensen vast. Omdat reguliere opvangplekken vol zitten, blijven migranten veel langer in de gebouwen van de grenspolitie zitten dan de wettelijk toegestane 72 uur.

Landelijke operatie

Dit weekend moet een landelijke operatie beginnen om illegale migranten aan te houden, zei president Trump gisteren. Daarmee wil de regering nieuwe migranten in Midden-Amerika ontmoedigen om naar de VS te komen. Veel Democratische burgemeesters hebben gezegd niet mee te willen werken en hulplijnen te openen om mensen op hun rechten te wijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl