Ole Einar Bjørndalen in 2018 tijdens een biatlonevenement in Duitsland
NOS Sport

China jaagt op olympisch succes en haalt met Bjørndalen weer grote naam

In het streven naar succes bij de Olympische Winterspelen in 2022 in Peking heeft China opnieuw twee grote namen aangetrokken als coaches voor de wintersportploeg.

De Noorse biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen is aangesteld als bondscoach van de nationale mannenploeg. Zijn echtgenote, de Wit-Russische viervoudig wereldkampioene Darija Domratsjeva, neemt de Chinese vrouwenploeg voor haar rekening.

De 45-jarige Bjørndalen is met dertien olympische medailles, waarvan acht gouden, de succesvolste mannelijke sporter op de Winterspelen uit de geschiedenis. Vorig jaar nam hij na 24 jaar afscheid van zijn sport.

Weinig Chinees succes

Het Chinese biatlon stelt momenteel weinig voor. Bij de mannen was er afgelopen seizoen geen enkele Chinees te vinden in het wereldbekerklassement, bij de vrouwen stond Yan Zhang met een 78ste plaats het hoogst op de ranglijst.

"Het is een jong team met veel ambitie en potentie om beter te worden en te groeien", meldt Bjørndalen op Instagram bij een foto met zijn nieuwe pupillen. "We zijn blij om onze jarenlange ervaring door te geven aan een team, dat gastheer is bij de komende Winterspelen."

China, dat bij de Zomerspelen steevast hoog eindigt in het medailleklassement, is historisch gezien weinig succesvol op de Winterspelen. Bij de Spelen van 2018 in Pyeongchang bleef de teller steken op negen medailles, waarvan slechts één gouden voor shorttrackster Wu Dajing.

Grote namen naar China

Over drie jaar, bij de Spelen in eigen land, moet daar verandering in komen. En China laat daarbij niets aan het toeval over: voor veel sporten zijn gelauwerde namen uit het buitenland als bondscoach aangesteld.

Zo is Bud Keene, voormalig trainer van de Amerikaanse snowboardgrootheid Shaun White, aangetrokken als bondscoach van de Chinese snowboarders. De Canadees Pierre Lueders en de Duitser André Lange, beiden voormalig olympisch kampioen, moeten de Chinese bobsleeërs eremetaal bezorgen.

De Chinese skeletonploeg wordt eveneens geleid door een voormalig wereldkampioen: de Canadees Jeff Pain. En twee maanden geleden werd Peja Lindholm, drievoudig wereldkampioen curling uit Zweden, benoemd tot coach van de Chinese curlingploeg.

Bob de Jong

De Chinese schaatsploeg wordt wel geleid door een trainer uit eigen land: Wang Xiuli volgde vorig jaar de Nederlander Peter Kolder op als bondscoach. Bob de Jong is de assistent van oud-schaatsster Wang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl