NOS Schaatsen

De Jong laat Chinese pupillen los in Nederlandse schaatsmarathons

De Jong laat Chinese pupillen los in Nederlandse schaatsmarathons

Bob de Jong is tegenwoordig coach van de Chinese schaatsploeg, maar was afgelopen weekend niet aanwezig bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Tomakomai. Hij was even terug in Nederland, waar hij een aantal van zijn pupillen de marathonvierdaagse liet rijden. Er ging een wereld voor ze open.

"Op die manier leren ze in grote groepen rijden en hoe je kan demarreren een aanvallen moet opzetten in een massastart", aldus De Jong. "Individuele afstanden is lastig opbouwen, omdat we weinig startplekken hebben in de wereldbeker. Op de massastart liggen mooie kansen."

De Jong doelt daarmee uiteraard op de Olympische Spelen van 2022 voor eigen publiek in Peking. Daar hoopt hij, net als met Zuid-Korea in Pyeongchang waar zijn pupil Lee Seung-hoon de massastart won, opnieuw medailles af te snoepen van grote schaatslanden als Nederland.

"Met Zuid-Korea haalde ik zeven medailles, dat wordt een hele grote kunst. Als we er één kunnen pakken, is het al een groot succes. Dan mik ik dus op de massastart. Zowel bij de mannen als de vrouwen. Dat hebben ze het best onder de knie", laat hij weten.

Humor te midden van taalbarrière

De Jong vertrok bij Zuid-Korea mede vanwege communicatieproblemen. Dat is bij China anders. "Ik assisteer Xiuli Wang. Zij is Engelstalig. Maar het blijft lastig. Soms probeer ik iets in drie talen uit te leggen. Van Nederlands naar Engels naar Chinees."

Toch kan de olympisch kampioen op de tien kilometer van 2006 ook wel lachen om zijn situatie. Als de Chinese schaatsers hun coach willen dollen en de NOS-microfoon pakken om hem te interviewen, gaat hij op zijn knieën zitten en zet hij een karikatuur van zichzelf neer.

Chinezen liggen dubbel om Bob de Jong, hun 'big daddy'

De Jong is altijd al een vreemde eend in de bijt geweest. Vaak weken zijn trainingsmethoden af van die van de concurrentie en vaak werkte hij buiten de gerenommeerde schaatsploegen om voor zichzelf. Het leverde hem een karrenvracht aan prijzen op en die lijn wil hij als coach doorzetten.

Kapotte gezichten

De marathonvierdaagse was in ieder geval veelbelovend. Bij de beloften won Shen Hanyang gisteren bij de slotwedstrijd in Groningen als eerste Chinees ooit een marathon en bij de vrouwen eindigde Jiachen Hao op de tiende plaats in het algemeen klassement.

Vier dagen achter elkaar een marathon rijden. Vonden de Chinezen het wel leuk? De Jong: "Ik zag kapotte gezichten, ze waren helemaal verrot. Maar ook een grote glimlach. Het was een overwinning op zichzelf. Ze beleven het echt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl