John Bolton EPA

President Trump heeft zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Dat schrijft hij op Twitter. Het ontslag komt onverwacht.

Enkele uren eerder was nog aangekondigd dat Bolton bij een overleg zou zijn met minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en minister van Financiën Mnuchin.

Trump schrijft dat hij en zijn regering het oneens waren met veel beslissingen van Bolton. Volgens Trump heeft hij Bolton gevraagd om te vertrekken en heeft deze daar vanmorgen gehoor aan gegeven. De president verwacht volgende week een nieuwe Nationale Veiligheidsadviseur aan te stellen.

Zelf schrijft John Bolton op Twitter dat hij niet is ontslagen, maar dat hij gisteravond zelf heeft aangeboden om ontslag te nemen. "Laten we er morgen over praten", zei Trump daarop volgens hem.

Amerikaanse media schrijven dat Bolton een groot tegenstander was van het vredesoverleg met de Taliban dat president Trump wilde voeren in Camp David, maar twee dagen geleden net zo onverwacht als de aankondiging ervan afblies.

Bolton was de derde Nationale Veiligheidsadviseur van Trump. Sinds maart vorig jaar was hij in functie. Hij geldt als een hardliner, die in het verleden een groot voorstander was van de oorlog in Irak.

In tegenstelling tot Trump ziet Bolton een grote rol voor de VS in de wereld, die waar nodig met militaire interventies moet worden vormgegeven. Trumps politieke koers wordt in tegenstelling tot die van Bolton veelal gezien als isolationistisch.

Havik versus America First

"Ze hadden een fundamenteel verschillend wereldbeeld", zegt correspondent Marieke de Vries. "Bolton was een havik die eventueel militair wilde ingrijpen om Amerikaanse belangen in het buitenland te behartigen. Maar Trump is natuurlijk de president van America First, van zo min mogelijk bemoeienis met de buitenwereld. Dat knalde en knetterde en uiteindelijk heeft dat Bolton de kop gekost."

Een van Boltons belangrijkste wapenfeiten was dat hij de president wist te overtuigen van het belang van Amerikaanse troepen in Syrië. De president wilde destijds de Amerikaanse troepen uit Syrië terugtrekken. Ook wordt Bolton gezien als de architecten achter de harde lijn van de VS tegen Iran en drong hij bij Trump aan op voorzichtigheid ten opzichte van Noord-Korea.

Onder president Bush was Bolton ambassadeur bij de VN en in 2016 overwoog hij zelf een gooi te doen naar het presidentschap. Dat hij later toetrad tot Trumps regering was onverwacht, omdat hij in de verkiezingscampagne Trumps internationale politieke koers sterk afwees.

STER reclame