Boris Johnson in de verkiezingsmodus op een boerderij in Schotland
NOS NieuwsAangepast

Britse oppositie houdt Johnson in de greep, maar premier is nog niet verslagen

De Britse oppositie stemt pas in met nieuwe verkiezingen als zeker is dat er op 31 oktober geen no-deal-brexit komt. Daarom zullen Labour, de Liberaal-Democraten en de Schotse nationalisten maandag in het Lagerhuis opnieuw tegen verkiezingen op 15 oktober stemmen.

Premier Boris Johnson verloor woensdag al een stemming over deze kwestie, maar om de "laffe oppositie" onder druk te zetten, wil hij maandag opnieuw laten stemmen. Hij kan alleen verkiezingen uitschrijven met steun van een tweederde meerderheid in het Lagerhuis.

De partijleiders van de oppositie besloten echter in gezamenlijk overleg hem opnieuw te weerstaan, waardoor de kans zeer klein is geworden dat die verkiezingen er volgende maand komen.

Brexitwet

De oppositieleiders hebben afgesproken dat het huidige parlement tot 31 oktober moet aanblijven om erop toe te zien dat Johnson zich houdt aan de brexitwet die het Lagerhuis woensdag aannam.

Die wet draagt Johnson op de Europese Unie om uitstel van de brexit te vragen als er op 19 oktober nog geen akkoord met de EU is. De wet is vanmiddag door het Hogerhuis aangenomen. Tegenstanders van de no-deal-brexit vreesden dat Conservatieven in het Hogerhuis de wet zouden saboteren door er eindeloos over te debatteren, maar de fractieleiders spraken gisteren af dat er vandaag hoe dan gestemd zou worden, wat nu dus is gebeurd.

De weg kwijt in het brexit-oerwoud? Alle scenario's in een overzicht:

Schorsing

Dinsdag zal Johnson het parlement voor vijf weken schorsen. Het Engelse hooggerechtshof (High Court of Justice) heeft bepaald dat hij daarmee niet onwettig handelt. Zakenvrouw en activist Gina Miller stelde voor de rechter dat de schorsing "misbruik van macht" is, maar het hof gaat daar niet in mee.

Het hof oordeelt dat het parlement volgens de regels vijf weken geschorst mag worden, tot de Troonrede, die op 14 oktober gehouden wordt.

Johnson wilde met de schorsing de patstelling rond de brexit doorbreken, maar met de brexitwet van afgelopen week zette de oppositie hem samen met de Conservatieve dissidenten klem. Johnson probeerde de impasse vervolgens te doorbreken met nieuwe verkiezingen, maar nog dezelfde dag sneuvelde ook dat.

Beste hoop voor Johnson

Het meest waarschijnlijke is voorlopig toch dat de oppositie tegen verkiezingen stemt en dat die er dus niet komen voor 31 oktober, denkt correspondent Tim de Wit. Johnson zint nu op een mogelijkheid om alsnog verkiezingen af te dwingen.

De vraag is wel wat er gebeurt als het parlement een motie van wantrouwen aanneemt en vervolgens voor vijf weken wordt geschorst. "Normaal krijgt de oppositie na een motie van wantrouwen veertien dagen de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt, volgen er nieuwe verkiezingen. Maar als het parlement is geschorst, kan het niet over een nieuwe regering stemmen", zegt Tim de Wit.

Gek genoeg blijf oppositieleider Corbyn dus de beste hoop voor Johnson: zolang de oppositie zich niet weet te verenigen achter een premierskandidaat, is er voor Boris Johnson geen alternatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl