De Nederlandse volleybalsters in actie tegen Turkije
NOS Sport

Oranje weg kwijt na EK-deceptie: 'Weet niet wat we aan het doen waren'

Een regelrechte afgang, dat gevoel overheerste na de uitschakeling van de Nederlandse volleybalsters in de kwartfinales van het EK tegen Turkije. Met 3-0 ging de ploeg, die tot woensdagavond nog geen set had verloren, onderuit. Als er gevraagd wordt naar de oorzaak, valt er een pijnlijke stilte.

"Ik moet er een paar dagen over nadenken", stamelt Lonneke Slöetjes.

En dan Laura Dijkema: "Ik weet het even niet, sorry."

Missie mislukt

Nederland ging na twee keer zilver met een duidelijke missie naar het EK. Dit keer moest het goud worden. Maar zelfs de immer rustige bondscoach Jamie Morrison bezweek in de Turkse hectiek in Ankara. Op alle fronten werd zijn team afgetroefd.

Volleybalsters kansloos onderuit in en tegen Turkije

Zo slaan de lovende kritieken over de onervaren 'laptoptrainer' Morrison, geprezen om zijn nieuwe manier van denken, ineens om in twijfels. Hij geloofde bij zijn aanstelling in successen voor deze lichting, met speelsters die voor elkaar door het vuur gingen. Maar dat straalde zijn ploeg tegen Turkije geen seconde uit.

De poulefase van het EK werd wel soeverein doorstaan, zonder setverlies dus. En ook aan het stugge Griekenland werd in de achtste finales nog geen set verspeeld, al was de conclusie na afloop wel dat het spel beter moest, nu de grote landen zich aandienden in de beslissende fase van het toernooi.

'Niet ballen'

Turkije bleek een maatje te groot. "Er was geen beginnen aan", vat Slöetjes de zo teleurstellend verlopen kwartfinale samen. "We zijn totaal weggeserveerd. Er zat geen evenwicht in de ploeg en dan kun je gewoon niet ballen. Ik hoop dat we hiervan kunnen leren."

De kansloze nederlaag is zorgwekkend te noemen, want tegen dezelfde Turkse ploeg krijgt Oranje in januari de laatste kans zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

"Erg frustrerend", omschrijft bondscoach Morrison de oorwassing meerdere keren. "Het is kort na de wedstrijd. Moeilijk om hier nu een verklaring voor te vinden."

"Ik weet niet wat we aan het doen waren, het was gewoon superslecht", doet Dijkema er een schepje bovenop. "Het slaat helemaal nergens op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl