RTV Utrecht
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Stations Amersfoort en Eindhoven mogen zich Centraal Station noemen

De stations van Amersfoort en Eindhoven krijgen het predicaat Centraal Station. De NS bevestigt de naamsveranderingen en meldt dat die per december ingaan, tegelijk met de nieuwe dienstregeling.

Momenteel zijn er zes steden in Nederland met een Centraal Station. Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Haag, Leiden en Rotterdam hebben er al een. Om voor een Centraal Station in aanmerking te komen, moet een stad volgens ProRail minimaal 100.000 inwoners hebben en moeten minimaal 40.000 reizigers van het station gebruikmaken.

Ook moeten er nog minimaal twee andere stations zijn. Amersfoort heeft naast het hoofdstation ook de stations Schothorst en Vathorst. Het aantal reizigers groeide vorig jaar naar bijna 44.000. Eindhoven heeft officieel alleen het tweede station Eindhoven Strijp-S., maar omdat ook het station bij het Philips Stadion weleens gebruikt wordt, krijgt Eindhoven toch de titel Centraal Station.

Het was al bekend dat in december ook een station in Delft een andere naam krijgt: Delft Zuid wordt dan Delft Campus.

De naamsveranderingen hebben flink wat voeten in de aarde, laat een woordvoerder van ProRail aan RTV Utrecht weten. Alle stationsborden moeten worden vervangen en de naam moet in alle systemen worden aangepast. De kosten worden geschat op 100.000 tot 150.000 euro per station. Naast de NS betalen daar ook andere partijen aan mee, zoals gemeenten.

Advertentie via Ster.nl