NOS Nieuws

Tientallen doden door luchtaanval in Jemen

In Jemen zijn vannacht tientallen doden gevallen bij een luchtaanval door de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Volgens de Houthi-rebellen en het Internationale Rode Kruis was het doelwit een gebouw dat de rebellen als gevangenis gebruiken.

Het precieze dodental is niet duidelijk. De Houthi's hadden het kort na de aanval over zeker zestig doden. Het Rode Kruis zegt inmiddels dat er meer dan honderd slachtoffers zijn.

Universiteitsgebouw

De aanval was gericht op een universiteitsgebouw in de stad Dhamar, in het zuidwesten van Jemen. In het gebouw zouden vooral opgepakte strijders van het regeringsleger worden vastgehouden.

Het Rode Kruis heeft het gebouw in het verleden bezocht. Toen deed het dienst als gevangenis. Voormalige gevangenen hebben echter verklaard dat de Houthi's er ook wapens opsloegen en repareerden.

De door het Westen gesteunde coalitie heeft over de aanval van vannacht op de Saudische staatstelevisie gezegd dat een opslagplaats voor drones en raketten is verwoest.

Burgeroorlog

Volgens omwonenden is het gebouw zes keer geraakt. "De explosies waren krachtig en lieten de stad schudden", zeggen ze tegen persbureau Reuters.

In Jemen woedt sinds 2014 een burgeroorlog, toen Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa innamen. De door de Saudiërs geleide coalitie probeert sinds 2015 de rebellen te verdrijven en president Hadi weer de macht over het hele land terug te geven.

Eerder maakten we deze uitlegvideo over het conflict in Jemen:

Het conflict in Jemen: hoe zit het?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl