President Duque, gisteren in Bogota
NOS Nieuws

President Colombia: FARC-dissidenten gedood bij bombardement

De Colombiaanse president Duque zegt dat negen dissidenten van de FARC zijn gedood bij een bombardement in het zuiden van het land. Hij spreekt van een duidelijke boodschap aan de opstandelingen die zich niet meer willen houden aan het vredesakkoord uit 2016.

Gisteren zei een oud-commandant en prominent vredesonderhandelaar van de FARC, Iván Márquez, dat hij de wapens weer oppakt, omdat de regering afspraken uit het vredesakkoord heeft geschonden. Hij zegt dat oud-rebellen worden opgejaagd en gedood, terwijl nadrukkelijk was afgesproken dat dat niet zou gebeuren.

Volgens president Duque is een leider van de dissidenten, Gildardo Cucho, gedood bij het bombardement. "Deze crimineel hield zich bezig met drugssmokkel en intimidatie. De verwachting was dat hij zich zou aansluiten bij de nieuwe groepering die zichzelf gisteren presenteerde aan het land."

Jacht

De president zei gisteren al dat een speciale eenheid jacht gaat maken op Márquez en diens medestanders. De Colombiaanse minister van Defensie schrijft op Twitter: "De criminelen zijn gewaarschuwd. Ze kunnen zich overgeven of verslagen worden."

Het voornemen van Márquez om de gewapende strijd te hervatten is veroordeeld door de Colombiaanse regering, de Verenigde Naties en de politieke partij die de FARC heeft gevormd na het vredesakkoord. De partij zegt dat de meeste oud-rebellen nog altijd voorstander zijn van de vrede, "ondanks moeilijkheden en gevaren".

Volgens persbureau Reuters zijn er naar schatting ruim 2200 FARC-dissidenten die niet achter het vredesakkoord staan. Een groot deel van hen verblijft naar verluidt in Venezuela. President Maduro van dat land zei eerder dat voormalige rebellenleiders, onder wie Márquez, van harte welkom zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl