Het strand van Lesbos met rubberboten en vluchtelingen die daar vandaag aankwamen
NOS NieuwsAangepast

Crisisberaad in Griekenland: 16 migrantenboten binnen een dag op Lesbos

De Griekse premier Mitsotakis bespreekt vandaag met veiligheidsadviseurs de situatie op Griekse eilanden voor de Turkse kust. De directe aanleiding is de aankomst binnen enkele uren van zestien boten met in totaal 650 migranten op Lesbos. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat minister Dendias van Buitenlandse Zaken de Turkse ambassadeur heeft ontboden om "ernstig bezwaar" tegen de toename van migranten te maken.

Normaal gesproken wagen honderden migranten per week de oversteek, ondanks de afspraak dat Turkije illegale migratie naar Europa zo veel mogelijk tegengaat. Een massale oversteek als die van gisteren is al jaren niet meer voorgekomen. In heel augustus wisten zo'n 7000 migranten vanuit Turkije Griekenland te bereiken. Bijna de helft is afkomstig uit Afghanistan.

Cijfers van de UNHCR wijzen nog niet op een forse stijging. In 2018 kwamen er 50.508 migranten uit Turkije in Griekenland aan. Dit jaar zijn dat er tot en met 25 augustus 31.265.

Asielzoekerskamp Moria op Lesbos

De asielzoekerskampen op Lesbos, Chios, Leros, Kos en Samos zitten al overvol. Zo herbergt het kamp Moria op Lesbos bijna 10.000 migranten, terwijl het op 3000 tijdelijke bewoners is berekend. De migranten leven onder erbarmelijke en zeer onveilige omstandigheden, zonder te weten wanneer ze weg kunnen.

Duitse media melden dat de Griekse regering de situatie op Lesbos wil verlichten. Het plan is om komende dinsdag duizend migranten met twee marineschepen van Lesbos naar de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki over te brengen, aldus persbureau DPA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl