Demonstratie voor de vrijlating van filmmaker Sentsov in Kiev AFP

Oekraïne en Rusland ruilen tientallen gevangenen, melden Russische persbureaus. Onder hen zouden 24 Oekraïense zeelieden zitten die vorig jaar werden opgepakt en een Oekraïense filmmaker.

Oekraïne gaat waarschijnlijk een flink aantal militairen vrijlaten, die aan het begin van het conflict in de oostelijke regio Donbas waren overgelopen naar de separatisten, zegt correspondent David Jan Godfroid. Ook zou een Russische journalist, die werd opgepakt vanwege steun aan de separatisten, zijn betrokken bij de ruil.

De ruil is nog niet officieel bevestigd en het is onduidelijk of er al gevangenen in Kiev of Moskou zijn aangekomen. Oekraïne zegt dat de deal nog niet rond is, en dat het proces nog bezig is.

Filmmaker Sentsov

Een van opvallendste gevangenen in de groep is de Oekraïense filmmaker Sentsov, die in 2014 werd opgepakt op de Krim omdat hij volgens de Russen plannen had voor het plegen van een aanslag daar. Hij zat lang gevangen in een cel in een afgelegen gebied in Siberië, maar zou naar verluidt na overleg met de regering van Oekraïne naar een cel in Moskou zijn gebracht. Daarna zou hij doorvliegen naar Kiev. Sentsov kreeg vorig jaar de prestigieuze Sacharovprijs voor mensenrechten van het Europees Parlement.

De Oekraïense president Zelenski heeft bij zijn aantreden vorig jaar beloofd een eind te maken aan het conflict in het oosten van Oekraïne.

Er is een wapenstilstand in de regio, maar geregeld komt het nog tot gevechten tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde separatisten. Bij het conflict zijn meer dan 13.000 mensen omgekomen, onder wie bijna 300 inzittenden van vlucht MH17 in juli 2014.

STER reclame