AFP
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers Epstein aan het woord: boosheid en teleurstelling over zelfmoord

Meer dan twintig vrouwen die de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein beschuldigen van seksueel misbruik noemen hem een lafaard en een manipulator. Dat deden de vrouwen gisteren in de rechtbank in New York waar ze in een hoorzitting hun verhaal mochten doen.

Ze vinden het teleurstellend dat Epstein zelfmoord heeft gepleegd en daarmee een straf ontloopt. Een van de vrouwen die aan het woord kwamen, is Courtney Wild, die zegt dat ze als 14-jarige is verkracht door de multimiljonair. Ze is boos dat hij niet terechtstaat. "Hij heeft mij en alle slachtoffers het recht ontnomen om hem in de rechtszaal te confronteren."

Ook zei ze dat ze teleurgesteld is in de bewakers van de gevangenis waar Epstein zelfmoord pleegde. "Ze lieten dit toe en zetten daarmee ook een streep door gerechtigheid voor zo veel anderen in het proces."

'We zijn gemanipuleerd'

De slachtoffers, die rond de tijd van het misbruik veelal minderjarig waren, zeiden dat ze zijn gemanipuleerd door de miljonair. Hij zou zijn geld, roem en connecties hebben gebruikt om ze in bed te krijgen.

Een van de vrouwen vertelde tegen de rechter dat Epstein haar beloofde dat hij haar zou helpen als zij seks met hem zou hebben. "Hij maakte misbruik van mijn kwetsbaarheid."

Chantae Davies is een van de ruim twintig vrouwen die Epstein beschuldigen van seksueel misbruik. Zij sprak na afloop met de pers:

'Ik vroeg hem te stoppen, maar dat wond hem alleen maar meer op'

Tijdens de ruim twee uur durende zitting hielden de vrouwen elkaar soms vast. Sommigen droegen een zonnebril, naar eigen zeggen uit schaamte. Voor een aantal van hen was het voor het eerst dat ze hun verhaal konden doen in het openbaar.

Toch getuigen

Hoewel Epstein na zijn dood niet vervolgd kan worden, liet de rechter de vrouwen toch getuigen. Hij wilde hun ervaringen horen, maar hun ook een podium bieden om hun verhaal te kunnen doen. Daarbij verwees de rechter naar jurisprudentie die slachtoffers het recht geeft op waardigheid en respect.

Het onderzoek naar de zaak gaat ondanks Epsteins dood door. Een van de mensen van wie hun rol nog wordt onderzocht, is socialite Ghislaine Maxwell. Zij zou meisjes voor Epstein hebben geronseld en hen naar hem hebben gebracht.

Prins Andrew

Ook de rol van de Britse prins Andrew wordt onderzocht. Hij wordt ervan verdacht dat hij getuige is geweest van het misbruik in de tijd die hij met de Amerikaanse multimiljonair doorbracht.

Gisteren zei een van de slachtoffers na afloop van de zitting dat Andrew haar heeft gedwongen tot seks. Virginia Giuffre riep de prins op om schoon schip te maken. "Hij weet wat hij heeft gedaan."

Zelf ontkende de prins eerder al het misbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl