'Familie Nicky Verstappen stond letterlijk tegenover Jos B.'
De schouw in de zaak Nicky Verstappen was voor de familie een emotionele, beladen zaak, zei hun woordvoerder Peter R. de Vries na afloop. "Het was natuurlijk niet niks om terug te zijn op de plaats delict en dan soms bijna letterlijk schouder aan schouder te staan met de verdachte Jos B., dat liet de familie niet onberoerd."
Ondanks de korte afstand was er volgens De Vries geen contact tussen de familie en Jos B. "Ik zag dat Peter en Berthie Verstappen hem af en toe aankeken, dat kon ook niet anders want ze stonden soms letterlijk tegenover elkaar, maar Jos B. negeerde dat. Hij staarde voor zich uit en vermeed elk oogcontact."
Geen reactie
Aan het eind van de schouw vroeg de voorzitter van de rechtbank aan B. of hij nog iets wilde zeggen. B. antwoordde volgens De Vries dat hij het allemaal even op zich in wilde laten werken, het wilde bespreken met zijn advocaat en er daarna mogelijk op terug zou komen.
"Daarna vroeg de voorzitter van de rechtbank aan B. of hij het hier herkende en of hij nog wist dat hij hier toen (in 1998, red.) was, maar zelfs die simpele vraag wilde hij niet beantwoorden en verwees hij naar zijn advocaat."
De besloten schouw op de Brunssummerheide was vanochtend:
Op de vraag wat de schouw heeft opgeleverd zei De Vries: "Voor de familie en mij niet veel, we zijn in het verleden meerdere malen hier geweest, maar ik denk dat het voor de rechtbank wel veel dingen inzichtelijk heeft gemaakt en voor de verdediging ook wel."
De Vries doelde daarmee met name op de verhoudingen ter plaatse. "We zijn op het terrein geweest waar de tenten stonden, en dan zie je hoe ver dat bijvoorbeeld verwijderd is van de toiletgroepen waar de jongens gebruik van maakten en de plaats delict waar Nicky is teruggevonden."
Hardloper
Volgens de politie is de schouw ongestoord en ordentelijk verlopen. Rond 11.30 uur is een hardloper in de omgeving van het afgezette gebied tegengehouden en naar een plek buiten het gebied gebracht, waar hij verder kon rennen.
Na de schouw was in de rechtbank in Maastricht de vierde pro-formazitting. Advocaat Gerald Roethof van B. zag vooraf eigenlijk niet zo veel in de schouw, maar dacht daar na afloop anders over.
"Als je ziet hoe gigantisch uitgestrekt het daar is en hoeveel paden daar zijn, dan kun je je heel goed voorstellen dat iemand zijn oriëntatievermogen verliest. Ik zie een reële mogelijkheid van een jongetje dat is verdwaald op een uitgestrekte vlakte."
Hetzelfde toilet
Volgens Roethof zegt het OM weliswaar dat Nicky ontvoerd is en dat er sprake is van vrijheidsberoving, maar is er niets dat dat scenario onderbouwt.
Over de 21 dna-sporen van B. die op de onderbroek en pyjama van Nicky zijn gevonden zei Roethof dat die daar bijvoorbeeld ook op kunnen zijn gekomen doordat B. en Nicky van hetzelfde openbare toilet gebruik maakten.
Roethof vroeg in de rechtbank om vrijlating van zijn cliënt, die nu een jaar in voorarrest zit. De rechtbank wees dat verzoek af.