NOS Sport

Japanners heersen op WK judo, al draagt één van hen een Canadees pak

WK judo: in Japan geboren Deguchi bezorgt Canada eerste WK-goud

De in Japan geboren Christa Deguchi heeft Canada de eerste wereldtitel in het judo bezorgd. In de hal waar volgend jaar de olympische titels worden verdeeld, versloeg ze de Japanse titelverdedigster Tsukasa Yoshida in de finale van de klasse tot 57 kilogram.

Favoriet Yoshida, die eerste staat op de wereldranglijst, was eigenlijk de betere in de finale. Maar in de verlenging sloeg Deguchi, de nummer twee van de wereld, toe door haar tegenstander uit balans te brengen en half op haar rug te werken.

Deguchi heeft een Canadese vader en Ze genoot haar judo-opleiding in Japan, waar ze op driejarige leeftijd begon met judoën.

Cultuurshock in Canada

In 2017 koos de nu 23-jarige Deguchi ervoor om uit te komen voor het land van haar vader, omdat ze als Canadese meer kans maakt om naar de Olympische Spelen te gaan.

Elk land mag één judoka per gewichtsklasse afvaardigen en in Canada is minder concurrentie in de gewichtsklasse van Deguchi. Vorig jaar won ze voor Canada al brons op de WK, nadat ze in de halve finales had verloren van Yoshida.

Tegen een Japanse krant zei Deguchi begin dit jaar nog dat ze wel erg heeft moeten wennen aan de overstap. De cultuurshock was groot. Deguchi was naar eigen zeggen gewend aan de strenge Japanse cultuur waar veel waarde wordt gehecht aan het gezag van ouderen.

"Coaches schelden niet in Canada, maar ze geven tips", zei ze verbaasd. "En judoka's dragen make-up tijdens trainingen, zoiets is echt ondenkbaar in Japan. Een van hen droeg zelfs oorbellen."

Comeback olympisch kampioen Ono

Bij de mannen (-73 kilogram) eiste een 'echte' Japanner het goud op. Shohei Ono heerste in zijn klasse en veroverde zijn derde wereldtitel.

In 2016 werd Ono ook olympisch kampioen in Rio de Janeiro, maar daarna laste hij een wedstrijdpauze in om zich te concentreren op zijn studie. Hoe meer de Spelen van Tokio echter naderden, hoe meer het begon te kriebelen bij de judoka. Nu is hij weer helemaal terug.

Ono won vandaag zes partijen, waarvan vier al binnen twee minuten. In de finale moest hij afrekenen met Roestam Oroejov uit Azerbeidzjan, die hij in 2016 ook versloeg in de olympische finale in Rio. Na 1 minuut en 17 seconden lag Oroejov al op zijn rug.

WK judo: Japanner Ono is terug na studiepauze en heerst als vanouds

Bijrol voor Sanne Verhagen

Sanne Verhagen, de Nederlandse troef in de klasse tot 57 kilogram, verloor in de derde ronde op ippon van de Japanse titelverdedigster Yoshida, die op haar beurt in de finale dus weer verloor van Deguchi.

In de klasse tot 73 kilogram bij de mannen werd Nederland niet vertegenwoordigd.

Woensdag komen er drie Nederlandse judoka's in actie in Tokio: Frank de Wit (-81 kg), Juul Franssen en Sanne Vermeer (-63 kg).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl