De rechtszaak ging over opiaten zoals Oxycodon

Amerikaanse farmaceut moet half miljard betalen om 'opiatencrisis'

Medicijnfabrikant Johnson & Johnson moet meer dan een half miljard dollar boete betalen aan de Amerikaanse staat Oklahoma. Volgens een rechtbank in Oklahoma heeft het bedrijf bijgedragen aan de 'opiatencrisis' in de staat.

Johnson & Johnson fabriceert onder meer zware pijnstillers die erg verslavend zijn. Volgens de staat heeft de farmaceut in de marketing opzettelijk de verslavende gevolgen van zijn pijnstillers gebagatelliseerd en de nadruk gelegd op de positieve werking van de opiaten.

Het beleid van Johnson & Johnson leidde volgens de staat tot stijgende kosten voor de zorg en politie en tot een toename van het aantal overdosis-doden. In Oklahoma stierven sinds het jaar 2000 zo'n 6000 mensen aan een overdosis pijnstillers. In de hele VS zouden dat er honderdduizenden zijn.

17 miljard geëist

De rechter was het eens met de aanklager dat het bedrijf bijdroeg aan de massale verslaving aan pijnstillers en wees een schadevergoeding toe van 572 miljoen dollar, zo'n 515 miljoen euro. De aanklager had eigenlijk ingezet op 17 miljard dollar, een bedrag dat de komende dertig jaar ten goede zou moeten komen aan verslavingszorg en preventieprogramma's. De rechtbank vond echter niet overtuigend uitgelegd hoe dat bedrag was opgebouwd.

Het aandeel van Johnson & Johnson ging nabeurs op Wall Street met 5 procent omhoog.

In de hele Verenigde Staten lopen naar schatting 1500 soortgelijke rechtszaken tegen farmaceuten. Dit is de eerste keer dat er een uitspraak is gekomen. Aanklagers in Oklahoma troffen eerder wel al schikkingen met twee andere farmaceuten. Toen ging het om bedragen van 270 en 85 miljoen dollar.

Johnson & Johnson heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl