AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump optimistisch over einde handelsconflict met China op laatste dag G7

De Amerikaanse president Trump heeft op de laatste dag van de G7-top in het Franse Biarritz gezegd dat zijn land weer om tafel gaat met China. Volgens Trump hebben Chinese functionarissen afgelopen nacht aangegeven weer te willen praten over het einde van de handelsoorlog tussen de twee landen. Trump zei goede hoop te hebben op een deal.

Ook noemde hij China "een geweldig land" en de Chinese president Xi een "geweldige leider", na hem vorige week op Twitter nog als vijand te hebben bestempeld. Via datzelfde medium kondigde hij toen een verdere verhoging van de importtarieven op Chinese producten aan, waardoor de beurzen wereldwijd kelderden.

Verder sprak Trump in Biarritz opvallend mild over Iran, het andere land waar de VS een slepend conflict mee heeft. Trump stapte vorig jaar uit de atoomdeal met Iran. De afgelopen maanden verslechterde de relatie tussen de landen aanzienlijk, wat leidde tot spanningen in onder meer de Straat van Hormuz.

De Amerikaanse president onderstreepte vandaag niet uit te zijn op een machtswisseling in het land en hij zei dat er op de G7 bijna een akkoord is over hoe om te gaan met Iran. De Duitse bondskanselier Merkel, die naast hem zat, nuanceerde dat wel meteen. Zij sprak van "productieve gesprekken", maar benadrukte dat er nog een lange weg te gaan was.

Gisteren sloot tot ieders verrassing de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif even aan bij de top, op uitnodiging van de Franse president Macron. Het bezoek was een poging om een diplomatieke impasse over het omstreden kernprogramma van Teheran te doorbreken. Of er door zijn flitsbezoek concrete resultaten zijn geboekt, is niet duidelijk.

Laatste agendapunt: klimaat

Een van de laatste onderwerpen die vandaag op het programma stond op de G7-top in de Franse badplaats is klimaatverandering. Trump liet verstek gaan, omdat hij aan andere besprekingen voorrang gaf. Wel stuurde hij vertegenwoordigers naar het klimaatoverleg.

Er is in tegenstelling tot bij G7-toppen in het verleden dit jaar geen slotverklaring. Er zijn ook maar weinig onderwerpen waar overeenstemming over werd bereikt. Wel zullen de presidenten Trump en Macron na afloop een gezamenlijke persconferentie geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl