Blijdschap aan boord van de Ocean Viking nadat het schip toestemming heeft gekregen af te meren in Malta AFP

De Europese Unie is Malta dankbaar voor het toelaten van het migrantenschip Ocean Viking. Daardoor konden vanmiddag de 356 opvarenden na twee weken op zee het schip verlaten.

"We zijn Malta dankbaar voor de solidariteit en Europese aanpak", twitterde de Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor migratie, Dimitris Avramopoulos.

Ook Artsen zonder Grenzen, samen met hulporganisatie SOS Méditerranée eigenaar van het schip dat vaart onder Noorse vlag, dankte Malta.

De organisatie vroeg zich alleen wel af waarom het zo lang moest duren. "Deze mensen zijn weggevlucht van verschrikkelijke omstandigheden", aldus Jay Berger, die namens de hulporganisatie aan boord was. "Het is jammer dat we onze boodschap keer op keer moeten herhalen bij Europese leiders."

In onderstaande tweet is te zien hoe de migranten overstappen op boten van de Maltese kustwacht:

De Maltese premier benadrukt op Twitter wel dat het toelaten van het schip een eenmalige actie is.

Het land stond het schip pas toe af te meren nadat zes Europese landen hadden toegezegd de migranten op te nemen. 150 migranten gaan naar Frankrijk. De andere opvarenden wordt verdeeld over Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië.

Voordat het schip richting Malta voer, was het al door Italië geweigerd. Dat land stond het deze week wel toe dat migranten van het schip Open Arms van boord gingen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat gebeurde nadat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini in eigen land steeds meer onder druk was komen te staan vanwege zijn harde lijn ten opzichte van migranten.

Volgens Salvini fungeren schepen van hulporganisaties als veerdienst voor mensensmokkelaars. Hulporganisaties als die achter Open Arms en de Ocean Viking zeggen dat zij migranten redden die anders zouden verdrinken.

STER reclame