Van Laarhoven in Thaise gevangenschap (archiefbeeld van Van Laarhoven) justiceforjohan.nl

Oud-coffeeshophouder Van Laarhoven dankt vanuit een Thaise cel minister Grapperhaus voor zijn hulp. "Kennelijk heeft minister Grapperhaus meer oog voor gerechtigheid dan zijn departement", laat Van Laarhoven weten in een schriftelijke verklaring. Grapperhaus is naar Thailand gereisd om overlevering naar Nederland te regelen.

In zijn boodschap verwijst Van Laarhoven naar de wijze waarop hij en zijn Thaise vrouw in de cel zijn beland. Ze werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor witwassen, nadat de Nederlandse justitie de Van Laarhovens als verdachten had aangemerkt in een rechtshulpverzoek aan de Thaise justitie. Daarop besloot Thailand zelf een strafrechtelijk onderzoek te openen.

De Nationale ombudsman concludeerde in maart dat het Openbaar Ministerie onzorgvuldig te werk is gegaan. Daarop wilde een meerderheid van de Tweede Kamer dat Grapperhaus zich zou inspannen voor een overplaatsing naar Nederland.

Grapperhaus heeft vanochtend een naar eigen zeggen "bemoedigend gesprek" gehad met de Thaise premier:

Grapperhaus: 'Overplaatsing moet wel passen binnen Thaise rechtsstelsel'

Grapperhaus stelt verder dat het nog niet zeker is dat het echtpaar Van Laarhoven naar Nederland kan komen. Ook Van Laarhoven zegt daarover "niet te willen speculeren".

Handgeschreven

Van Laarhovens boodschap is handgeschreven in een schriftje overgebracht. Onduidelijk is of hij de tekst zelf heeft opgeschreven of het bijvoorbeeld aan zijn advocaat heeft gedicteerd.

Hij laat weten dat hij gerechtigheid verdient, omdat volgens hem niemand heeft bewezen dat hij iets verkeerd heeft gedaan. "Ik heb mijn geld legaal verdiend in Nederland en heb alle belastingen betaald."

Van Laarhoven woont sinds 2008 in Thailand. Sinds 2011 wordt hij in Nederland verdacht van het witwassen van drugsgeld, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie.

STER reclame