Ancilla van de Leest
NOS Nieuws

Kan je ziek worden van borstimplantaten? Ancilla heeft geen twijfels

  • Nikki Catlender

    redacteur Online

  • Nikki Catlender

    redacteur Online

Extreem moe, pijnlijke tanden en iedere twintig minuten naar de wc moeten. Met onverklaarbare klachten klopte ex-model en voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij Ancilla van de Leest aan bij haar huisarts, die haar vertelde dat er niks mis was met haar. Na een jarenlange zoektocht vond ze de vermoedelijke oorzaak via een tip op Instagram: haar siliconen borstimplantaten. ''Ik heb de 'toxic bags' onmiddellijk laten verwijderen''.

Van de Leest zegt niet de enige te zijn die door implantaten kampt met vage klachten, symptomen die doen denken aan een auto-immuunziekte. Uit onderzoek van het RIVM uit 2017 blijken honderden vrouwen met borstimplantaten te klagen over gezondheidsproblemen. Op onder meer op sociale media worden de klachten samengevat als 'borstimplantaatziekte', een niet-erkende ziekte. Hetzelfde geldt voor implantaten in bijvoorbeeld billen, buikspieren en biceps.

In deze video van Nieuwsuur wordt ingegaan op de risico's van borstimplantaten:

Van vermoeidheid, concentratieproblemen tot niet meer kunnen lopen: de problemen van mensen met implantaten lopen uiteen, legt Henry Dijkman uit, docent aan de HAN en het Radboud Universitair Medisch Centrum. Hij doet onderzoek naar wat er met het lichaam gebeurt, als siliconen terechtkomen in de hersenen, het ruggenmerg en andere organen.

Omdat het algemene en vage klachten zijn die vrouwen ervaren, is het volgens hem lastig voor de patiënt en de huisarts om vast te stellen wat de oorzaak is. ''Als je na vijf jaar pas klachten krijgt, dan denk je niet gelijk aan je implantaat. Veel vrouwen ervaren de problemen pas na hun 35ste. Dan vraagt de huisarts naar hun gezinsleven of een eventuele burn-out."

Soa-test

Ook Van de Leest werd door artsen van het kastje naar de muur gestuurd. Ze deed allergietesten, bloedtesten en een röntgentest. "Ik heb zelfs een soa-test gedaan. Je verzint niet dat het te maken heeft met je implantaten", zegt Van de Leest, die 15 jaar lang siliconen in haar lichaam droeg.

Dat er geen richtlijn is voor dit soort klachten, maakt het volgens Daphne Laeijendecker van het Nederlands Huisartsen Genootschap lastig voor huisartsen om de klachten te herkennen. Zij zegt dat huisartsen wel vragen of iemand een implantaat heeft. ''Als er een vermoeden is dat de klachten daarmee te maken hebben, verwijzen huisartsen door."

Daarnaast is het nog maar de vraag of implantaten de kwalen veroorzaken, stelt Marc Mureau, plastisch chirurg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Het is volgens hem namelijk nog niet bewezen dat aspecifieke klachten als hoofdpijn en vermoeidheid in alle gevallen worden veroorzaakt door implantaten.

Volgens hem wordt er nu "onnodig paniek gezaaid". ''We ontkennen de klachten niet, maar of er echt een oorzakelijk verband is, moet nog worden onderzocht", zegt hij. Ook zit er volgens hem een psychisch fenomeen achter. ''Als de implantaten eruit zijn, zijn vrouwen wellicht opgelucht."

Wat blijkt, het weghalen van implantaten werkt wel degelijk.

Plastisch chirurg Rita Kappel

Ook Van de Leest voelde zich onmiddellijk beter nadat haar implantaten eruit waren. Haar droge huid verdween als sneeuw voor de zon en ze had het niet constant meer koud.

Dat is geen psychisch effect, zegt plastisch chirurg Rita Kappel. Zij liet 102 vrouwen die hun implantaten lieten verwijderen een vragenlijst invullen. "Wat blijkt, het weghalen van implantaten werkt wel degelijk", zegt Kappel. 'Had ik de bijwerkingen van tevoren maar geweten', is de meest gehoorde reactie van vrouwen die Kappel aan haar bureau krijgt.

Eind 2019 komt minister Bruins voor Medische Zorg met nieuwe regels, waarin het verplicht wordt om mensen die een siliconen implantaat willen, een overeenkomst te laten ondertekenen. Ook komt er dan meer aandacht voor nazorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl