Al meer dan twee maanden wordt er geprotesteerd in Hongkong. Het begon als een protest tegen een omstreden uitleveringswet, maar is inmiddels uitgemond in een volksopstand voor meer democratie. Afgelopen weekend gingen nog honderdduizenden mensen de straat op. En de dreiging vanuit Peking om binnen te vallen, wordt steeds groter. Ook voor de duizenden Nederlanders in Hongkong is dat iets waar rekening mee gehouden moet worden.

Correspondent Sjoerd den Daas ging langs bij Rogier van Bijnen en zijn gezin. De protesten zijn vaak 'verboden terrein' in gesprekken:

'Als je gezellig wil dineren met je familie, dan praat je niet over de protesten'

Rogier van Bijnen woont en werkt in Hongkong. Hij is advocaat en woont met zijn Hongkongse vrouw Annabella en twee kinderen vlak bij de plek waar het de afgelopen weken vaak misging bij protesten.

Er hangt een gevoel van onzekerheid en daarom worden hun kinderen klaargestoomd voor een leven buiten de stad. "Ze spreken Engels, ik doe wat Nederlands met ze en ze leren Chinees", zegt Bijnen.

Den Daas is op bezoek op de dag dat het gezin de verjaardag van Julia viert, de oudste van de twee kinderen. Over de protesten wordt niet gepraat. "Net als in veel andere gezinnen in Hongkong, hebben we het daar niet over", zegt Annabella Fu-Van Bijnen. "Als je het gezellig wilt houden, is dat onderwerp verboden terrein."

STER reclame