Een vrouw met een nikab, niet de vrouw in kwestie
NOS Nieuws

Geweigerde nikabdraagster zegt dat ze wordt bedreigd

De nikabdraagster die maandag is geweigerd in een bus in Stein wordt bedreigd, zegt haar advocaat. Volgens hem wil een groep mensen haar bij de bushalte in Stein staande houden middels een burgerarrest. De politie is niets bekend over een bedreiging en kent ook het verhaal over het plan om een burgerarrest te verrichten niet.

De 36-jarige vrouw uit Geleen wilde maandag in Stein met de bus, maar de chauffeur wilde haar niet meenemen in verband met haar gezichtsbedekkende kleding. Toen ze weigerde de bus te verlaten, belde de chauffeur de politie. Na een gesprek is ze daarop volgens de politie vrijwillig uitgestapt.

Sinds deze maand geldt in het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs en overheidsgebouwen een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Volgens die wet kan een chauffeur een vrouw met een nikab vragen de bus te verlaten, al mag de bestuurder volgens busmaatschappij Arriva niet weigeren verder te rijden als ze dat niet doet.

De advocaat zegt verder dat een wijkagent haar heeft ontraden om nog met de bus te gaan, maar daar is volgens de politie geen sprake van. De wijkagent heeft een gesprek gehad met de vrouw en samen met haar vader zou ze hebben besloten de bus voorlopig te mijden. De wijkagent zou hebben gezegd dat dat aan haar is.

'Weigering in ziekenhuis'

De Telegraaf schrijft dat vandaag ook in Utrecht een vrouw met een nikab is geweigerd, ditmaal in een ziekenhuis. Volgens de krant heeft ze een klacht ingediend bij het Diakonessenhuis, nadat haar zorg werd geweigerd en er opmerkingen werden gemaakt over haar gezichtsbedekkende kleding.

Gevraagd om een reactie zegt een woordvoerder van het Diakonessenhuis te weten dat de nikabdraagster op Facebook klaagt over haar behandeling in het ziekenhuis. Of er een officiële klacht is ingediend, kan ze in verband met de privacyregels niet zeggen. "Wel weet ik 100 procent zeker dat we nooit iemand hulp zouden weigeren, ongeacht wat iemand draagt. De zorgplicht staat op één. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken", zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl