EPA
NOS Nieuws

Epstein tekende twee dagen voor dood testament

De omstreden Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein ondertekende twee dagen voor zijn dood zijn testament. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten.

Het document werd ingediend op de Amerikaanse Maagdeneilanden, waar Epstein twee privé-eilanden bezat. Uit het 21-pagina's tellende document, dat door de krant New York Post online is gezet inclusief overlijdenscertificaat, blijkt niet direct aan wie hij zijn fortuin nalaat.

Het volledige vermogen van ruim 520 miljoen euro van de zakenman is ondergebracht in een zogenoemde trust; een soort fonds van waaruit de nalatenschap over de erfgenaam of erfgenamen wordt verdeeld. "Dat gebeurt vaak vanwege privacyredenen", zegt een advocaat tegen de krant. In Epsteins nalatenschap zit onder meer 50 miljoen euro aan cash en zo'n 16 miljoen euro aan boten, vliegtuigen en auto's.

Epstein stierf tweeënhalve week geleden in de gevangenis in New York waar hij in voorarrest zat, in afwachting van zijn proces vanwege beschuldigingen van grootschalig misbruik van minderjarige meisjes. Pas vrijdag kwam officieel naar buiten dat hij zelfmoord had gepleegd.

Sinds Epsteins dood ligt de gevangenis waarin hij zat onder vuur. Zo werd Epstein niet elk half uur gecontroleerd in zijn cel, terwijl dat wel had moeten gebeuren. Hij had al eerder een zelfmoordpoging gedaan en was onder verscherpt toezicht geplaatst. Om onduidelijke redenen was dat opgeheven.

Het nu opgedoken testament heeft waarschijnlijk gevolgen voor de pogingen van advocaten van de mogelijke slachtoffers van Epstein om zijn vermogen in handen te krijgen.

Lisa Bloom, die een deel van de slachtoffers bijstaat, vindt dat het volledige fortuin naar hen moet gaan. "Het is de enige rechtvaardigheid die ze nog kunnen krijgen", zegt ze tegen persbureau AP. "En ik ben van plan daarvoor te vechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl