NOS Nieuws

Bruidegom na bloedige aanslag Kabul: 'Ik zal nooit meer blijdschap voelen'

"Ik heb de hoop verloren. Ik ben mijn broer kwijt, mijn vrienden, mijn familie." De man op wiens bruiloft zaterdag 63 doden vielen bij een zelfmoordaanslag, heeft zijn verhaal gedaan in een interview met een Afghaanse tv-zender. "Ik zal nooit meer blijdschap voelen", zegt hij met tranen in zijn ogen.

Bruidegom Mirwais Elmi en zijn aanstaande vrouw Roeena overleefden de aanslag, die is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Roeena verloor veertien familieleden. Volgens Elmi is iedereen in shock. "Mijn bruid kan niet praten en valt de hele tijd flauw. Ik kan niet naar de begrafenissen gaan, daarvoor voel ik me te zwak."

Elmi heeft geen zin meer om feest te vieren, vertelt hij in deze video. Let op, deze kan schokkende beelden bevatten.

Bruidegom aanslag Kabul: 'Ik heb de hoop verloren'

'Leven verwoest'

Over de momenten voor de aanslag zegt Elmi zich nog te herinneren dat hij overal lachende gezichten zag toen hij de gasten begroette. Een paar uur later keek hij toe hoe hun lichamen naar buiten werden gedragen. "Ik had gelukkig moeten thuiskomen, maar ze hebben mijn hele leven verwoest."

Een andere overlevende zegt in Afghaanse media dat er werd gedanst toen de explosie was. "Daarna was er totale chaos. Iedereen schreeuwde en huilde om zijn dierbaren."

Ooggetuigen vertellen wat er gebeurde:

'Alle jongeren, kinderen en alle mensen die bij het podium stonden, zijn gedood'

In een verklaring van IS staat dat iemand zich opblies op "een bijeenkomst met veel mensen". Andere strijders lieten volgens diezelfde verklaring autobommen afgaan toen de hulpdiensten arriveerden.

Taliban veroordeelt

Binnen en buiten Afghanistan is met afschuw gereageerd. De Afghaanse president Ghani noemde de aanslag barbaars en inhumaan. Zelfs de terroristische Taliban, die nu met de Verenigde Staten vredesonderhandelingen voeren, hebben de aanslag veroordeeld.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen in Afghanistan, eind september, neemt het aantal aanslagen er toe. De bruidegom denkt dat zijn bruiloft niet de laatste is die doelwit wordt. "Ik weet dat dit niet het laatste leed is voor Afghanen, dat zal doorgaan", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl