Tafel Studio Voetbal 18 augustus 2019 NOS

Feyenoord speelde zondag voor de derde keer in drie wedstrijden gelijk. Oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk was best geschrokken van het duel met FC Utrecht in De Kuip (1-1). "De fysieke staat van het elftal was echt ongelooflijk om te zien", aldus Van Hooijdonk zondag in Studio Voetbal.

"Op een gegeven moment lagen er vijf tegelijk op de grond", vervolgt Van Hooijdonk. "Heel erg vreemd. Ik snap dat sommigen wat langzamer op te trainen zijn dan anderen, Jongens die zware blessures hebben gehad. Karsdorp is net terug, Fer. Maar Kelly zat ook de grond. Die heeft niet veertien kilometer gelopen."

'Weet niet wat Kelly aan het doen was'

Van Hooijdonk heeft het over Liam Kelly. De 23-jarige Ierse middenvelder is een oude bekende van Stam bij Reading en kwam deze zomer naar Feyenoord. Hij kreeg tegen FC Utrecht de voorkeur boven onder anderen Orkun Kökcü en Wouter Burger.

'Fysieke staat van Feyenoord is ongelooflijk'

"Die Kelly werd fysiek een paar keer aan de kant gezet", zegt Theo Janssen. "Ik weet niet wat hij aan het doen was. Hij liep overal en nergens. Ik snap niet dat ze hem hebben gehaald. Ze hebben jeugdige spelers die beter zijn. Kökcü is beter dan hij. Stam kent hem en zal wel iets in hem gezien hebben."

'Botteghin stapt op alles wat beweegt'

Ook het centrum van de defensie met Jan-Arie van der Heijden en Eric Botteghin maakte een matige indruk. Van der Heijden bleef bij rust achter in de kleedkamer. De nieuwe Portugese aanwinst Edgar Ié kwam voor hem in de ploeg.

"Van der Heijden zit niet in zijn gelukkigste fase", aldus Janssen. "Maar Botteghin is ook erg. Heel zwak. Die stapt op alles wat beweegt."

'Botteghin stapte op alles wat beweegt'

"Iedereen is het erover eens dat Feyenoord had moeten doorselecteren, vooral in het centrum", zegt Willem Vissers van de Volkskrant. "Met dit centrum werden ze nog kampioen in 2017."

'Schokkend hoe ver Karsdorp is teruggevallen'

Rick Karsdorp is ook een verdediger uit het kampioensteam van 2017. De rechtsback vertrok na het behalen van de titel naar AS Roma en speelde daar vanwege blessureleed nauwelijks in zijn eerste jaar en ook in zijn tweede jaar kwam hij niet aan de bak. Nu is hij op huurbasis terug in Rotterdam.

"Karsdorp moet bijna opnieuw beginnen", constateert Vissers. "Schokkend. Vroeger ging hij tachtig keer per wedstrijd op de rechtervleugel. Iedereen dacht dat hij vier longen had. Twee jaar nauwelijks gespeeld en dan zie je hoe ver je kan terugvallen."

'Schokkend hoe ver Karsdorp is teruggevallen'

Toch zijn er aan tafel ook wel wat positieve geluiden te horen over Feyenoord. "In de breedte is de selectie van Feyenoord acceptabeler geworden", aldus Kees Jansma. "In potentie heeft Feyenoord best een aardig elftal", erkent ook Vissers. "Als Karsdorp en Haps helemaal fit zijn, hebben ze twee goede backs."

Volgens Van Hooijdonk is het wachten op de terugkeer van Nicolai Jørgensen en Jens Toornstra, die op de weg terug zijn van blessures. "Als die in het elftal staan, heb je een ander Feyenoord."

STER reclame