Wesley Sneijder is recordinternational van Oranje met 134 interlands ProShots

Wesley Sneijder is geen voetballer meer. Een besluit dat hij twee maanden geleden in zijn hoofd al nam, maar een kleine week geleden plotseling tussen neus en lippen door met de buitenwereld deelde.

"Je kan maar een keer stoppen. Je denkt dan toch: misschien komt er nog wat moois", aldus Sneijder. "De meest gekke aanbiedingen zijn voorbijgekomen. Indonesië, India, Griekenland... Ik kan nog wel even zo doorgaan."

Sneijder wachtte nog even, maar eigenlijk tegen beter weten in. "Op een gegeven moment kreeg ik het gevoel: het zit er niet meer tussen. Het raakte me niet meer."

Hij lacht als mensen over zijn pensioen beginnen. Pas 35 jaar is Sneijder, met 134 caps recordinternational van Oranje. Als speler van onder meer Ajax, Real Madrid en Internazionale won hij bijna elke denkbare prijs in het voetbal.

Iker Casillas houdt Arjen Robben van de 1-0 in de WK-finale van 2010 ProShots

Zijn hoogtepunt is het hoogtepunt dat niet kwam. Het was de dieptebal waarmee hij Arjen Robben in de WK-finale bij een stand van 0-0 vrij voor de Spaanse keeper Iker Casillas zette. Het vervolg is bekend.

"Als je iedereen zou moeten vragen naar mijn moment van dat toernooi, dan zouden ze zeggen de kopbal tegen Brazilië", weet Sneijder, die Nederland daarmee naar de halve finale loodste. "Maar voor mij persoonlijk is die pass mooier."

Aanvaring met Van Gaal

Rond het WK vier jaar later kende Sneijder zijn moeilijkste periode. De aanvaring met Van Gaal, die openlijk twijfelde over zijn fitheid. "Hij deed dat misschien wel met de juiste bedoelingen, maar dat wil je op dat moment niet zien."

"Van Gaal en ik hebben een zware periode gehad samen, wat niet fijn was. Hij heeft mij zeker geraakt. Diep ook, heel diep. Uiteindelijk zijn we goed uit elkaar gegaan, maar het was pijnlijk."

Louis van Gaal bedankt Wesley Sneijder nadat hij hem heeft gewisseld ProShots

Als manager staat José Mourinho volgens de spelmaker op eenzame hoogte. Sneijder kende onder de Portugees de beste periode uit zijn carrière.

"Daarin heb ik echt het verschil gezien tussen een trainer en een topmanager. Alle spelers tevreden kunnen houden, dan heb ik het over de periode bij Inter. Hij stond voor mij op de allerhoogste trede."

Thuis in Qatar

Het afscheid van Sneijder bij Oranje een klein jaar geleden lijkt ook het afscheid van Sneijder als voetballer in het algemeen in te luiden. Zelf bestrijdt hij dat. "Twee jaar geleden stond ik er ook anders in, toen wilde ik ook veertig worden op het veld."

Qatar, waar hij het laatst actief was voor Al-Gharafa, blijft voorlopig nog zijn thuis. De ambitie om actief te zijn rond het WK in 2022 blijft in stand. Maar eerst het EK volgend jaar, waarvoor hij zich als ambassadeur gaat inzetten.

Wesley Sneijder kopt de 2-1 binnen tegen Brazilië tijdens het WK 2010 ProShots

Sneijder heeft over opties niet te klagen. Nu voelt hij zich ondernemer, houdt kantoor in Stadion Galgenwaard. Het knusse onderkomen in zijn geboortestad ademt voetbal, de ruimte herbergt een indrukwekkendere prijzenkast dan die van de plaatselijke FC.

"Het andere leven gaat nu beginnen", stelt Sneijder, die zich voorlopig wil storten op het begeleiden van spelers. Onlangs bezocht hij Mark van Bommel om eens een dagje mee te kijken over de schouder van de hoofdtrainer van PSV.

Misschien leuk voor in de toekomst, maar nu nog even niet. "Ik heb mijn hele pad gevolgd op basis van mijn gevoel", besluit Sneijder. En dat zal in elk geval niet veranderen. "Als je me een beetje kent, dan weet je: ik kijk nooit heel ver vooruit."

Bekijk hieronder het interview van Bert Maalderink met Wesley Sneijder:

Sneijder: 'Op een gegeven moment het gevoel: het zit er niet meer tussen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame