NOS Voetbal

Hoge woord is eruit: recordinternational Sneijder beëindigt profcarrière

De imposante loopbaan van Wesley Sneijder

Wesley Sneijder heeft in stilte een punt achter zijn voetballoopbaan gezet. De 35-jarige middenvelder maakte dat besluit wereldkundig nadat bekend werd dat hij is toegetreden tot de businessclub van FC Utrecht. Hij zat sinds deze zomer zonder club.

De geboren Utrechter besloot onlangs een skybox in de Galgenwaard te huren. Sneijder gaf daarop een toelichting en meldde en-passant dat zijn profcarrière erop zit.

"Mijn gevoel voor de stad is groot. Nu ik ben gestopt met voetballen, wil ik een mooie plek hebben om mijn herinneringen te delen", zei hij voor de microfoon van FC Utrecht TV.

Sneijder zet punt achter profcarrière

Sneijder begon zijn loopbaan in de jeugd van Ajax en maakte op 2 februari 2003 zijn profdebuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Hij stond daarna achtereenvolgens onder contract bij Real Madrid, Internazionale, Galatasaray, OGC Nice en Al-Gharafa.

De recordinternational (134 interlands en 31 goals) maakte met Oranje furore op diverse eindtoernooien. Zo speelde hij drie WK's en drie EK's.

Superseizoen 2009/2010

Het seizoen 2009/2010 zal Sneijder zich goed heugen toen hij met Internazionale de Champions League, landstitel en Coppa Italia won en met het Nederlands elftal de WK-finale haalde.

De begaafde middenvelder werd in Zuid-Afrika bovendien met vijf goals, waaronder twee gedenkwaardige treffers in de kwartfinale tegen Brazilië, gedeeld topscorer.

De FIFA koos Sneijder bovendien als op een na beste speler van het toernooi achter de Uruguayaan Diego Forlán.

Sneijder was van onschatbare waarde voor Oranje. Van zijn openingsgoal als 18-jarig lefgozertje tegen Schotland in november 2003 tot en met zijn winnende kopbal tegen Brazilië op het WK in 2010.

En van zijn schot in de kruising tegen Italië op het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk tot en met de volley tegen Mexico op het WK 2014.

Grote vier

Sneijder is na Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart de laatste van de zogeheten 'grote vier' van het Nederlands elftal die een punt achter zijn loopbaan heeft gezet.

De Utrechter nam op 6 september 2018 afscheid als international in een oefeninterland van Oranje tegen Peru.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl