AFP

Het Britse overzeese gebiedsdeel Gibraltar laat de Iraanse olietanker Grace 1 vertrekken, ondanks een bevel van een Amerikaanse rechtbank. Volgens de autoriteiten van Gibraltar kan het land het schip niet vasthouden, omdat het gebonden is aan Europese wetgeving.

Een federale rechter in de VS vaardigde vrijdag een bevel voor inbeslagname van het schip uit, de olie die het vervoert en zo'n 1 miljoen dollar. Het schip werd in juli door de Britse marine aan de ketting gelegd, op verdenking van het smokkelen van olie richting Syrië. Dat is in strijd met Europese sancties.

Volgens Gibraltar zijn de Europese sancties echter veel minder stringent dan de sancties die de VS tegen Iran heeft uitgevaardigd. Het kan om die reden het schip niet langer vasthouden. Onder Amerikaanse sancties mag Iran helemaal geen olie transporteren. De Grace 1 werd donderdag door Gibraltar vrijgegeven. Iran gaf toen garanties dat het schip niet naar Syrië zou varen.

De Iraanse ambassadeur in Londen verwacht dat het schip, dat voortaan door het leven gaat als de Adrian Darya 1, vanavond vertrekt.

Diplomatieke crisis

De inbeslagname van de Grace 1 leidde tot een diplomatieke crisis tussen Iran en Groot-Brittannië. Iran stopte twee Britse tankers als reactie in de Straat van Hormuz. De Britten stuurden daarop weer verschillende oorlogsschepen naar de Perzische Golf, om de Britse belangen te beschermen.

Nederland is door de VS gevraagd om een fregat naar die Straat van Hormuz te sturen. Volgende week wordt daarover een besluit genomen.

STER reclame